Sakine Madon: Låt rökarna vara i fred

Publicerad
Uppdaterad
Nu när hela folket flyttar ut på landets trevliga uteserveringar kvicknar folkhälsoentusiasterna till.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
"Förbjud rökning på uteserveringar!" lyder det senaste kravet, fyra år efter rökstoppet på restauranger och krogar. Paternalister med pekpinnarna ständigt redo är inget nytt - men värre är att en majoritet av befolkningen ber om fler förbud.
Ytterligare regleringar och justeringar i riktning mot det fina och livsstilsmoraliska samhället tas emot med medborgarnas öppna armar. Och daltas det tillräckligt mycket med människor, som inte anses kunna fatta beslut eller ta ansvar, beter de sig därefter.
Härom året tog en granne på sig gasmask för att det var så "förskräckligt" när grannen på tomten intill tände en cigarett. Anmälan till Miljödomstolen var förstås obligatorisk för gasmaskbäraren.
Att lösa problem med grannar, utan lagstiftarens hjälp, verkar otänkbart. Att välja bort rökiga krogar, uteserveringar eller att helt enkelt be folk att inte röka på olämpliga platser, likaså. Men så fort det finns ett formellt förbud att hänvisa till, tycks folk bli nöjda och glada.

En politiker som snabbt plockade upp frågan om rökförbud på uteserveringar är Lennart Axelsson (S). I en skriftlig fråga till folkhälsoministern skrev han i veckan att det är "tid att ta ytterligare ett steg mot en ännu bättre folkhälsa", och därmed alltså förbjuda folk att ta en cigg till sommarölen på uteserveringar.
Lennarts och andras vision om det perfekta folkhälsolandet i all ära, men vad skulle det lösa om rökare på uteserveringar flyttar några meter längre ut på gatan där övriga allmänheten strosar runt? Inte ett skvatt, förmodligen.
Vad han och många andra dessutom verkar missa är att krogar, restauranger, och serveringar i anknytning till dessa, har privata ägare. Det man äger bestämmer man som bekant själv över.
Här kommer det fiffiga: det är fritt fram att bojkotta ställen som inte faller en i smaken. Det är fritt fram att starta rökfria alternativ. Om det finns en stark opinion mot uteserveringar som tillåter rökning borde det rimligtvis vara en bra idé att öppna rökfria serveringar. Vad väntar alla rökmotståndare på, det är väl bara att köra?
Hotell- och Restaurangfackets Ella Niia, en av dem som driver frågan om rökförbud på uteserveringar, menar att "som gäst ska man inte tvingas sitta inne om man vill ha en rökfri miljö". Men snälla rara, ingen är någonsin "tvingad" att gå till en restaurang eller till en viss uteservering.

Hans Bergerholm från Stockholm stads hälsoskyddsavdelning håller med Niia. Han lägger dessutom till att "ingenting är egentligen omöjligt att stifta lagar om". Ja, helt riktigt, och det är det som är problemet. Det finns ingen hejd.
När danskarna några månader efter oss införde rökförbud på restauranger och krogar startades protestlistor, en hel del människor trotsade förbudet och krogar försökte kringgå reglerna på alla möjliga sätt. Här hemma var vi däremot så lydiga så. I dag ifrågasätter inte en kotte förbudet, och över sju av tio gillar idén att införa rökfritt på uteserveringar.
Sverige är ett underbart land på många sätt. Men nog måste det finnas en gräns för entusiasmen att peta i vuxna människors sätt att leva?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag