Foto: Lundahl / Scanpix / Pontus
 Foto: Lundahl / Scanpix / Pontus

Sakine Madon: Kritik av islam är inte hets

Publicerad
Uppdaterad
"Muslimhat", Säpo "trakasserar muslimer och underblåser islamofobi" i sina övningar, "Hets mot muslimska kvinnor". I förra veckan fanns också här på debattsidan i Expressen en artikel, "Medierna skyldiga till muslimhatet".
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
De svarta rubrikerna om muslimers situation i det svenska samhället har ploppat upp i rask takt på sistone. De ger intrycket av att vi står på randen till ett storkrig mot muslimer som lever i väst.
Så är det lyckligtvis inte. Jag har svårt att – och här är jag långt från den ende – att känna igen mig i de onyanserade och verklighetsfrånvända perspektiv som lyfts fram på diverse debattsidor. Låt mig ge två näraliggande exempel.
I förra veckan fanns här på debattsidan i Expressen en artikel, ”Medierna skyldiga till muslimhatet” (11/6 -07), där det påstås att muslimer utsätts för rasism av medier.

”Muslimer framställs som grymma, ondsinta, giriga och perversa med diverse negativa säregenskaper. Fixering vid utseendet tangerar rastänkandets föreställningar härrörande från 1930-talet.” Utan att kunna hitta relevanta
exempel från dagens Sverige dras den överspelade historien kring Jyllandspostens karikatyrer upp. Islamofobin i medierna handlar ”bland annat om de omdiskuterade Muhammedkarikatyrerna”, skrivs det.
Jaså, det handlar ”bland annat” om karikatyrerna. Och vad är det andra, då? Har jag kanske missat tidningsredaktioner som hetsat friskt mot oss med muslimsk bakgrund?
Det utvecklas förstås inte i artikeln, som i stället målar upp en svepande bild av ”islamofobi och rasism”. Det är som om skribenterna försöker att höja tonen till max i syfte att dölja sin dåligt
underbyggda tes.

Ett liknande exempel
är en artikel i Svenska Dagbladet från i söndags med rubriken ”Hets mot muslimska kvinnor”, där det varnas för att mörkerkrafter vill förbjuda slöjor. Men allvarligt talat, skulle ett gäng virriga sverigedemokrater och en handfull islamkritiska radikalfeminister från Iran verkligen vara ett reellt hot mot vuxna kvinnors frihet att bära slöja? Och är all kritik mot kulturell klädsel ett tecken på ”hets”?
Även i denna text dras skräckexemplet Danmark upp: Se på Dansk Folkepartis Pia Kjaersgaard så knäpp hon är.
Tolka mig rätt nu, för ja, bilden av muslimer är många gånger skev även i Sverige. Det finns fördomar som inom vissa grupper tippar över i islamofobi. Utan tvekan. Men till att därifrån se muslimhat överallt är steget långt och faktiskt onödigt. Att dessutom blanda ihop islamofobi med religionskritik är direkt korkat. Konsekvensen blir en frånvaro av nyfikenhet och ifrågasättande, en frånvaro av debatt. För vem vill bli anklagad, ens misstänkt, för islamofobi och rasism?

Jag undrar bara vem dessa grova anklagelser, denna överdrivenhet och rädsla för minsta lilla islamkritik egentligen hjälper. Om syftet är att öka förståelsen och toleransen för muslimer misslyckas det totalt. Tvärtom befäster det schablonbilden av muslimen som inte tål ifrågasättande i ett öppet och sekulärt samhälle.
Varför envisas med att underblåsa den typen av föreställningar? Tänk på det nästa gång ni sitter och författar något som ska likna en seriös artikel.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag