Sakine Madon. Foto: Cornelia Nordström
Sakine Madon. Foto: Cornelia Nordström

Sakine Madon: Feminister gör kvinnor till offer

Publicerad
Uppdaterad
Att dumförklara kvinnor? Helt normalt. Senast i raden att ta fram dumstruten är Aftonbladets Natalia Kazmierska.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Kvinnor förstorar brösten och fejkbröst leder i vissa fall till komplikationer. Kazmierskas lösning på detta: "Är det några som ska casha upp nu så är det ju männen som drivit fram trenden som fått kvinnor att operera sig fulla med gift." Hon nämner bland annat herrtidningar.
Om nu företag som det franska företaget PIP har lurat kvinnor vid operationer ska de ställas inför rätta och dömas till skadestånd. Men varför intressera sig för så tråkiga ting som lag och rätt, när man kan måla upp mänskligheten i kön? Och när man kan offerstämpla "det svagare könet" som kastar sig på operationsbord, fullständigt ovetandes om riskerna. Silikonet bara väller över oss så fort vi öppnar ytterdörren. Hjärnan slutar fungera. Raljant av mig, visst, men särskilt mycket vackrare är beskrivningen inte.
En enskild kolumnist är inte den enda att framställa kvinnor som osmartare än vad de är. För några år sedan delade Folkpartiets kvinnoförbund ut "kvinnoanpassade" broschyrer, med enklare formuleringar, om EU och EMU. Hur skulle arma kvinnor annars förstå sig på så komplicerade ting som ekonomi och politik?
Så sent som i höstas påstod Fredrik Reinfeldt att kvinnor blir hemmafruar för att de tittar på "Hollywoodfruar". De förstår inte riktigt att det inte är så glamouröst som i tv, var hans poäng. Kvinnorna begriper alltså inte. Jag är ingen anhängare av förlegade kvinnoideal, eller att staten uppmuntrar hemmafrueri med exempelvis vårdnadsbidrag. Men varför beskriva kvinnorna som ett gäng bimbon med Anna Anka som förebild?
Det är inte så att det saknas jämställdhetsbekymmer att ta tag i. Nyheter24:s sexbloggare skrev i veckan att tjejer ofta till killar säger att "Jag kommer inte att ha sex med dig, bara så att du vet". Inte för att de inte vill, utanför att slippa bli kallade för slampa. Unga tjejer måste kunna stå för, och ta ansvar för, sin vilja. Varför har "slampa" så negativ klang? Här borde varenda feminist kavla upp ärmarna.
Att som vuxna fria människor fastna i självömkande bryter däremot inga strukturer. När jag för ett år sedan kritiserade den numera journalistprisbelönade kampanjen "Prata om det", för att en del av - inte allt - twittrandet offerstämplade kvinnor i onödan, gick feminister som Maria Sveland i taket. Aja baja, att jag ens kom på tanken att ifrågasätta denna ädla kampanj.
Minsta lilla avvikelse provocerar, där konsensuskulturen är knivskarp. Alla feminister ska tydligen vara för sexköpslagen, alla ska vara emot kapitalet, ödsla ohälsosamt mycket energi på Pär Ström och helst följa Kajsa Ekis-Ekman i surrogatfrågan.
Men dessa "radikala" tankar som att kvinnor helt utan egen vilja opererar brösten påminner om när folk trodde att kvinnans själ kunde blåsa bort om hon åkte tåg. Tänk, så synd det är om denna sköra varelse, som omöjligen kan tänkas fatta rationella beslut. Skulle män som knaprar anabola dumförklarats på samma sätt hade skribenten ifråga skrattats ut på fem röda.
Nu är det snarare normalt - för att inte säga självklart - för feminister att framhäva kvinnans påstådda svaghet.
Rena motsatsen till den feminism jag föll för.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag