Sakine Madon: Fegt, Sahlin

Publicerad
Uppdaterad
Jag är svag för modiga politiker som vågar vara obekväma. Sahlin är en "fighter", som hon uttrycker det själv. Men hennes nya Obama-inspirerade bok "Möjligheternas land" är en plåga att läsa.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Fler svenskar kallar sig höger än vänster. Förtroendet för Reinfeldt är fortsatt högt. Dessutom ser medborgarna allt mer positivt på sin privatekonomi. Var och varannan dag presenteras nya mätningar som visar samma sak: Folket tror inte på Mona Sahlin.

Det är inte konstigt att Sahlin så gärna vill berätta om allt hon har gjort inom politiken, i vilka länder hon varit och alla "stora" politiker hon träffat. En rosenskimrande bild av det rödgröna samarbetet varvas med frasen "av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov". Den upprepas så många gånger att man tappar räkningen.
Med sina 22 år i riksdagen, varav 12 som statsråd, är det klart att erfarenheten finns. De detaljerade beskrivningarna av Sahlins förträfflighet gör att boken mer liknar en "peppbok" för socialdemokratiska partifunktionärer än något annat. Jag saknar självkritiken mot tidigare S-politik:
Sahlin upprepar till exempel att arbetslinjen ska bli en utbildningslinje. Ett parti som för fyra år sedan förlorade ett val på jobbfrågan bör hosta upp bättre idéer än att "alla kan utbilda sig".
Varför inte medge att det har funnits fall där det har lönat sig för lite att jobba? Omfattande bidragsberoende och svartarbete är också ett problem. Så sent som i veckan avslöjades en man som har lurat till sig miljoner genom att spela cp-skadad. Troligtvis är få så bra skådisar - tack och lov - men att alla inte tycker det är jättehäftigt att betala skatt ska inte nonchaleras.

Som integrationsminister tillsatte Sahlin kontroversielle utredaren Masoud Kamali, som bagatelliserade hederskulturen. Och hon lät den bedrövliga identitetspolitiken fortgå. Ett litet erkännande om att synen på utlandsfödda har varit snudd på kolonial - om än med gott syfte - hade varit på sin plats.
I stället nämner Sahlin, gång på gång, Sverigedemokraterna som ett "högerparti" - likt övriga borgerliga partier. SD är inget marknadsliberalt parti, det är ett missnöjesparti som drömmer om 50-talet. Att "skrämmas" med att SD skulle vara ett vanligt borgerligt parti kamouflerar bara deras främlingsfientlighet.
Och nog hade svensk politik brister, också innan alliansen vann valet 2006. När Anna Sjödin, tidigare SSU-boss och känd för bråket på Crazy Horse, kom ut med en bok tidigare i år ("Vem bryr sig?") skrev hon om människor som samhället och den stora staten vänder ryggen.
Helt rätt. Myndigheter sätter krokben för hemlösa som försöker komma upp på fötter, psykiskt sjuka missbrukare nekas vård. Byråkratin och skatterna kväver småföretagare. Och så vidare.
Om politiken hjälpte dem som verkligen behöver det, skulle till och med en liberal som jag applådera höga skatter. Problemet är att Sahlin verkar vilja satsa mer på precis allt och alla, som om politiken måste sköta allt mellan himmel och jord.
När hon skriver att hon minsann vet att unga jämför sig med varandra och vill ha fina märkeskläder är jag glad att boken snart är slut. Sahlin borde ha läst Sjödins bok innan hon skrev "Möjligheternas land". Nu blev det en feg bok, av en vanligtvis modig politiker.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag