Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Säg nej till Huawei

Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Telekomjätten Foto: MARK SCHIEFELBEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Regeringen måste sätta ner foten. Att låta kinesiska Huawei bygga det viktiga 5g-nätet vore knalldumt.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det har redan börjat. Teleoperatörerna har budat om frekvenser, och nu ligger de i startgroparna för att ta nästa stora steg: Bygga 5g-nät som klarar av den ständigt ökande efterfrågan på data, när allt ifrån bilar till dammsugare och, så klart, mobiltelefoner vill koppla upp sig på internet och kommunicera med varandra. 

Det är förstås förväntat att branschen inte vill ha några statliga regleringar kring vilken teknik som får användas i detta stora projekt. Utan den stora – och billiga – telekomjätten Huawei kastas deras kalkyler om radikalt. 

Men regeringen måste sätta andra värden framför teleoperatörernas affärsintressen. Nationens säkerhet, till exempel. 

Ygeman måste snabba på

Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) upprepar i intervjuer att han ”överväger om vi ska skaffa oss möjlighet att utesluta en enskild leverantör från att vara med och bygga mobilnät”. 

Med tanke på att Sveriges första 5g-nät invigdes den 5 december i fjol är det bråttom om Ygeman ska kunna stoppa företag med obekvämt nära relationer till främmande makt.

Säkerhetstjänster från olika länder, däribland USA, Indien och Norge, har varnat för att kinesiska Huawei kan pressas till att bygga in bakdörrar i systemen. Då vore det enkelt att spionera på såväl statliga myndigheter som företag, eller att fjärrstyra och störa driften. Eftersom svensk infrastruktur i hög grad är digitaliserad skulle det betyda att man kunde slå ut vattenförsörjning, elnät, trafikljus – eller sjukvård.

”Man måste vara uppmärksam på Huawei som aktör och på de nära kopplingar som finns mellan en kommersiell aktör som Huawei och den kinesiska regimen”, sa norska säkerhetspolischefen Benedicte Bjørnland tidigare i februari.

Kina inte vilket land som helst

Huawei-grundaren Ren Zhengfei är före detta yrkesofficer i Folkets befrielsearmé. Men bolaget försöker förringa kopplingarna till Kinas kommunistparti. Det finns inga bevis för säkerhetsrisker, utan allt handlar om politik, hävdar företagets Nordenchef Kenneth Fredriksen i SVT.

Men det behövs inga bevis för att Huawei redan har lagt in skadlig kod i tekniken de levererar. Det räcker att risken finns. 

Enligt kinesisk lag måste alla – företag såväl som enskilda personer – hjälpa underrättelsetjänsten om den ber dem. Att, som Tyskland, be Huawei om säkerhetsgarantier är i detta läge meningslöst.

Kina är inte vilket land som helst. Det är en hårdför diktatur med allt större globala ambitioner, som inte tvekar att agera för att stärka sitt inflytande och främja sina egna intressen. Den kinesiska ledningen hålls inte tillbaka av en fri och fungerande rättsstat – sådant tjafs är det bara demokratier som envisas att hålla sig med. Kommunistpartiet respekterar varken mänskliga rättigheter eller små staters självbestämmande. Det måste man ha klart för sig, om man vill göra affärer.

Billig, kinesisk 5g-teknik kan visa sig ha ett mycket högt pris för Sverige. 

 

Läs också: Sverige är farligt naivt inför Kinas makt 

I tv-spelaren nedan visas Ledarsnack, ledarredaktionens åsiktsprogram. I detta avsnitt är Kina-kännaren Ola Wong gäst.