Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Säg NEJ, Löfven - våga vägra tillväxt för EU

TOPPMÖTE I BRYSSEL. Stefan Löfvens uppgift måste vara att säga nej på alla språk han kan till EU-president Jean-Claude Junckers eviga utgiftsökningar. Foto: EMMANUEL DUNAND / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det är trist att vara nejsägare. Men det måste vara Stefan Löfvens och Sveriges uppgift i EU-arbetet. På toppmötet i Bryssel nu, och framgent.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

EU-kommissionen, med runt 33 000 anställda, lägger ständigt förslag som kräver att budgeten ökar. Ett som ännu utreds är att skapa en europeisk arbetsmyndighet. Tanken är att 140 personer ska åka runt i de 27 medlemsländerna och kolla att de nationella myndigheterna, som har ansvaret, gör sitt jobb. Som om Bryssel alltid vet bäst.

Myndigheten beräknas kosta 500 miljoner kronor om året. Väldigt lite sett till EU:s hela budget, men likväl en ytterligare utgift i ett läge när britternas nettobidrag på uppåt 150 miljarder faller bort. 

Dessutom finns planer på att stärka gränsbevakning och försvarssamarbete till en kostnad av runt 100 miljarder kronor. 

Strukturfonderna bidrar till korruption

Egentligen skulle EU på alla sätt tjäna på att dra ner existerande verksamheter för att täcka upp för brittpengarna och betala för de angelägna skyddsåtgärderna. Dagens bidragssystem för jordbrukssubventioner är ineffektivt och snedvrider marknaden.

Strukturfonderna, som stöttar regionala och sociala projekt i länderna, bidrar dessutom ofta till att göda korruptionen.  

Tyvärr har bidragspolitiken allt för många anhängare i EU:s olika beslutsskikt för att skrotas. Men i och med Brexit uppstår en gyllene möjlighet att börja banta bidragen. Det låter som om den nya regeringen i Tyskland inte har lust att betala för Brexit fullt ut.  

Därför bör de nordiska länderna sätta sig med balter, nederländare och österrikare och arbeta fram konkreta förslag på neddragningar och argumentera punkt för punkt. Med detaljerade, konstruktiva sparförslag lär man komma längre än genom att bara säga nej till budgettillväxt.

Macrons federalistiska fantasier

I det federalistiskt fantiserande i Frankrike lär president Macron inte sluta producera planer på EU-skatter och gemensam finanspolitik med egen finansminister för euro-området. Men förbundskansler Merkel har märkt att medborgarnas EU-entusiasm har dämpats och då måste vi sparstater i norr praktiskt påverka de tyska prioriteringarna.

Men det gäller att fortsätta säg nej, nein, nie, no och non också. Nej till att 73 platser i EU-parlamentet - de britterna lämnar efter sig - ska väljas på internationella listor. Det enda vettiga vore att krympa församlingen lika mycket.

Nein till att valsedlarna förses med loggorna för partigrupperna i EU-parlamentet. Nie till fortsatt utdelning av tågluffarkort värda 125 miljoner kronor till utvalda 18-åringar. Non till arbetsmyndigheten.

Google-skatten på EU-toppmötet

På toppmötet nu handlar det om en större fråga, Google-skatt. Förslaget berör godtyckligt utvalda digitala tjänster. Svenska Spotify berörs inte, till en början. Men EU har ju alltid en vilja till utvidgning.

Det finns anledning att samsas om beskattning av tech-företag. Det måste göras på global nivå, och det pågår arbete. EU är inte rätt arena för det. Heller.

 

Läs också: Gratis tågluffarkort är sämsta idén för EU 

EU:s pengaregn över öst göder korruptionen 

Varning för Macrons storslagna EU-visioner

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!