Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så lätt svindlar folk Skatteverket

Inte uppdaterat. Skatteverket är stenhårt självkritiskt om utdelningen av samordningsnummer till utlänningar utan personnummer. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Folkbokföringen hos Skatteverket är bristfällig, med följd att utflyttade kan få barnbidrag liksom påhittade inflyttade från EU. Sekretessmurarna måste rivas, för välfärdens skull. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Riksrevisionen kritiserar Skatteverkets arbete med folkbokföring. Verket har aldrig försökt skaffa sig en uppfattning om hur mycket fel det gör, än mindre vad det kan kosta i felaktigt utbetalade bidrag från andra myndigheter.

Inte heller Riksrevisionen vågar sig på en uppskattning. Men SCB antar att runt 60 000 personer är folkbokförda i Sverige utan att bo här. Bland dem är en hel del helyllehederliga, som utländska studenter som inte meddelat att de flyttat hem. 

Men i den skaran finns också folk som flyttat till sol och värme, till släkt och vänner eller för att jobba - men som ändå vill få ut svenskt barnbidrag så länge det går och därför är fortsatt är skrivna i Sverige.

Där finns också EU-medborgare, till exempel danskar, som skenskriver sig här för att få uppehållstillstånd för partnern - kraven är högre på andra sidan Öresund. 

17 personer skrivna i en etta i Lessebo

Sådant skulle kunna upptäckas om Skatteverket inom sig samkörde sina register. Med moderna it-system borde det också vara lätt att skapa automatlarm som skräller när orimligt många personer är skrivna i samma lägenhet eller i en fabrikslokal. Nu kollar personalen mer osystematiskt misstänkta adresser, efter tips eller egen ingivelse. 

På så sätt upptäcktes att 17 personer var skrivna i en etta i det kommunägda Lessebohus. Skatteverket ringde, värden kollade - där bodde fem människor. Resten var skenbosatta av en eller annan anledning.

Riksrevisionen förordar att folkbokföringen får ett nytt it-system, i dag arbetar de med två gamla samt pappersarkiv som är spridda i landet. Amen. 

Hälften kanske saknar styrkt identitet

Riksrevisionen visar på problem. Men Skatteverkets egen granskning av sin utdelning av samordningsnummer, sådana som den som inte har uppehållstillstånd i Sverige får, är mycket tuffare. Riksrevisionen noterar att det förekommer, i okänd omfattning, att EU-medborgare får uppehållsrätt med falska ID-handlingar. Utan att det noteras med varningsflagg.

Skatteverket självt konstaterar att samordningsnumren - som många företag, individer och myndigheter uppfattar som en okej-signal för att exempelvis skriva avtal - delas ut hej vilt. Åtminstone 45 procent kan inte kopplas till styrkt identitet. En person kan ha många nummer, som kan användas av andra.

Det är viktigt att veta vilka som bor och uppehåller sig i Sverige, för att planera service och för att bekämpa brott. Det krävs många åtgärder. 

Det mest akuta är att minska antalet utfärdare av ID-handlingar, plastkort som måste innehålla biometrisk information. Inte heller vanliga samordningsnummer ska få delas ut utan personligt besök, som lämnar fingeravtryck.

Myndigheterna måste ha koll på vilka som vistas i Sverige. Annars vittrar tilliten mellan människor och till staten fortare än ett ID-kort går ut.

 

Läs också:

Välfärden göder den grova brottsligheten

Statens oförlåtliga slarv med id-kontroller