Effektskatten gör att reaktorer skrotas i förtid. Foto: Roger Vikström
Effektskatten gör att reaktorer skrotas i förtid. Foto: Roger Vikström

Så kan vi rädda kvar kärnkraften

Publicerad

Regeringen måste slopa Sveriges farligaste skatt som skadar statsfinanserna, elförsörjningen och klimatet.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Nyligen kom ett dramatiskt besked från energiminister Ibrahim Baylan, S, som knappt fick någon uppmärksamhet: Regeringen vill förlänga systemet med effektreserv med fem år till 2025.

Under kalla vinterförhållanden uppstår det i bland situationer då elförbrukningen överstiger elproduktionen. Myndigheten Svenska kraftnät pumpar då ut reservkraft som man har upphandlat i förväg. Det finns även avtal med stora elkunder om att de ska minska sin elförbrukning.

Bakgrunden till förlängningen är kärnkraftsägarnas beslut att avveckla fungerande reaktorer i förtid. Dessa stängningar - och bortkastade miljarder - kan omöjligen ha kommit som en överraskning för regeringen. Tvärtom.

I oktober 2014 när den rödgröna regeringen skulle lägga sin första budget kom ett larm i form av ett remissvar från Svenska kraftnät. Det rörde planerna på att höja den effektskatt som drabbar kärnkraftsreaktorerna oavsett om de är i drift eller ej.

Svenska kraftnät varnade för att minskad lönsamhet skulle komma att påverka ägarnas intresse av att driva reaktorerna vidare. Myndigheten pekade också på att lönsamheten redan försämrats av låga elpriser, höjda avgifter till kärnavfallsfonden samt nya krav från Strålsäkerhetsmyndigheten.

 

Myndigheten fick fullständigt rätt. Tyvärr. Det fanns symptomatiskt nog inte någon konsekvensanalys för elförsörjningen i departementets skattepromemoria. Bara hur många miljarder skattehöjningen skulle dra in. Då i princip all svensk kärnkraft, förutom en eller två reaktorer, nu ligger i farozonen för avveckling är den skattebasen på väg att försvinna.

Effektskatten är i nuläget Sveriges farligaste skatt. Den skadar statsfinanserna, elförsörjningen och klimatet. Kärnkraftsproduktion är nästintill koldioxidfri.

Hur ska då snabbavvecklingen bromsas, Magdalena Andersson få sina skattemiljarder och Åsa Romson slippa att gråta?

Jo, genom att växla en skrotad effektskatt mot höjd bensinskatt. Den linjen borde Baylan och allianspartierna driva i energikommissionen. Moderaterna måste ta ansvar och inse att en slopad effektskatt kräver eftergifter.

Naturligtvis skulle det bli ett ramaskri från billobbyn, från människor i glesbygd och pendlare i storstadsområdena. Men med en bred politisk överenskommelse delar man på kritiken och väljarförlusterna.

Till detta kommer att världsmarknadspriset på olja är rekordlågt att och några dramatiska höjningar inte finns i prognoserna. Irans återkomst på världsmarknaden kan tvärtom ge ökad prispress.

Sedan måste frågan ställas: Har det under de senaste decennierna varit så billigt att tanka som i dag - om man kör en relativt ny bil? I denna kalkyl måste hushållens kraftiga ökning av de disponibla inkomsterna ingå och att fordonsindustrin lyckas leverera bensinsnålare bilar år efter år.

Det är bara att tuta och köra, Ibrahim Baylan.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag