Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så kan vi rädda kvar kärnkraften

Effektskatten gör att reaktorer skrotas i förtid.
Foto: Roger Vikström

Regeringen måste slopa Sveriges farligaste skatt som skadar statsfinanserna, elförsörjningen och klimatet.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Nyligen kom ett dramatiskt besked från energiminister Ibrahim Baylan, S, som knappt fick någon uppmärksamhet: Regeringen vill förlänga systemet med effektreserv med fem år till 2025.

Under kalla vinterförhållanden uppstår det i bland situationer då elförbrukningen överstiger elproduktionen. Myndigheten Svenska kraftnät pumpar då ut reservkraft som man har upphandlat i förväg. Det finns även avtal med stora elkunder om att de ska minska sin elförbrukning.

Bakgrunden till förlängningen är kärnkraftsägarnas beslut att avveckla fungerande reaktorer i förtid. Dessa stängningar - och bortkastade miljarder - kan omöjligen ha kommit som en överraskning för regeringen. Tvärtom.

I oktober 2014 när den rödgröna regeringen skulle lägga sin första budget kom ett larm i form av ett remissvar från Svenska kraftnät. Det rörde planerna på att höja den effektskatt som drabbar kärnkraftsreaktorerna oavsett om de är i drift eller ej.

Svenska kraftnät varnade för att minskad lönsamhet skulle komma att påverka ägarnas intresse av att driva reaktorerna vidare. Myndigheten pekade också på att lönsamheten redan försämrats av låga elpriser, höjda avgifter till kärnavfallsfonden samt nya krav från Strålsäkerhetsmyndigheten.


Myndigheten fick fullständigt rätt. Tyvärr. Det fanns symptomatiskt nog inte någon konsekvensanalys för elförsörjningen i departementets skattepromemoria. Bara hur många miljarder skattehöjningen skulle dra in. Då i princip all svensk kärnkraft, förutom en eller två reaktorer, nu ligger i farozonen för avveckling är den skattebasen på väg att försvinna.

Effektskatten är i nuläget Sveriges farligaste skatt. Den skadar statsfinanserna, elförsörjningen och klimatet. Kärnkraftsproduktion är nästintill koldioxidfri.

Hur ska då snabbavvecklingen bromsas, Magdalena Andersson få sina skattemiljarder och Åsa Romson slippa att gråta?

Jo, genom att växla en skrotad effektskatt mot höjd bensinskatt. Den linjen borde Baylan och allianspartierna driva i energikommissionen. Moderaterna måste ta ansvar och inse att en slopad effektskatt kräver eftergifter.

Naturligtvis skulle det bli ett ramaskri från billobbyn, från människor i glesbygd och pendlare i storstadsområdena. Men med en bred politisk överenskommelse delar man på kritiken och väljarförlusterna.

Till detta kommer att världsmarknadspriset på olja är rekordlågt att och några dramatiska höjningar inte finns i prognoserna. Irans återkomst på världsmarknaden kan tvärtom ge ökad prispress.

Sedan måste frågan ställas: Har det under de senaste decennierna varit så billigt att tanka som i dag - om man kör en relativt ny bil? I denna kalkyl måste hushållens kraftiga ökning av de disponibla inkomsterna ingå och att fordonsindustrin lyckas leverera bensinsnålare bilar år efter år.

Det är bara att tuta och köra, Ibrahim Baylan.