Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så här styr man inte ett land, drullpellar

Efter påtryckningar från oppositionspartierna lovar nu regeringen, Centerpartiet och Liberalerna fem miljoner extra till välfärden.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det var något djupt patetiskt över presskonferensen med januaripartierna under måndagen.Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Yrvaket har även januaripartierna insett att välfärden och rättsväsendet behöver mer pengar. Det är under all kritik att de inte gjorde de nödvändiga satsningarna redan i höstbudgeten. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det var något djupt patetiskt över presskonferensen med januaripartierna under måndagen. Först lovprisades höstbudgeten i alla tonarter. Det fanns ingen ände på alla viktiga satsningar som nu görs på skolan, sjukvården och rättsväsendet. 

Denna enastående budget har nu varit i kraft i drygt 20 dagar. Ändå var det alltså dags att kalla till presskonferens för att berätta om de akuta förstärkningar som måste göras. Och det var förstås inte för att oppositionen driver på regeringen som man har kommit fram till denna slutsats. Nej, alls inte, det bara slumpade sig så.

Budskapet flyger inte riktigt, om man säger så. 

Sanningen är att januaripartierna lade en usel budget i höstas. De var så upptagna med att bocka av punkterna i januariuppgörelsen att de inte såg utvecklingen i landet. De missade kraften både i kommunernas kris och i trygghetskrisen. Inte konstigt att väljarna har tappat förtroendet för samarbetet.

Först drar regeringen ner, sedan ”satsar” den

Låt oss ta ett konkret exempel. Ärendena i landets migrationsdomstolar har legat på rekordhöga nivåer alltsedan år 2016. Även om antalet asylsökande har gått ner fortsätter antalet mål kopplade till anknytning, medborgarskap och arbetstillstånd att öka. Ändå fick migrationsdomstolarna kraftigt minskade anslag i höstbudgeten.

Domstolsverket har larmat om ett alltmer pressat läge. Nu kommer plötsligt löften om 400 miljoner kronor mer till domstolsväsendet, varav 180 är vikta för migrationsdomstolarna. Miljöpartiets representant, Karolina Skog, fick det under presskonferensen att låta som en generös och framsynt satsning från regeringens sida. 

I själva verket sopar man upp i den röra man själv har orsakat. Både välfärden och rättsväsendet förtjänar att hanteras med ett betydligt större allvar än så här. Det handlar om samhällets kärnverksamheter. De lämpar sig inte för kvartalspolitik.

Att 20 dagar in på det nya budgetåret upptäcka att man gravt har underfinansierat både domstolar och välfärd är rent utsagt provocerande. Satsningarna borde självfallet ha funnits med redan i höstbudgeten.

Staten vältrar över alltfler utgifter på landets kommuner

I ett avseende har dock finansminister Magdalena Andersson (S) rätt. Det avgörande är inte exakt vilket datum de nya pengarna betalas ut, utan att kommuner, regioner och domstolar vet att tillskotten kommer. Att stöka till budgetprocessen med en extra ändringsbudget gör inte saken bättre.

Kommunernas kris är här för att stanna under många år. Då är det viktigare att hjälpa kommunerna på andra sätt - genom att dra ner på antalet riktade statsbidrag, som skapar stora problem ute i landet. 

Staten vältrar dessutom över alltfler utgifter på kommunerna. Etableringsersättningen betalas bara ut i två år trots att det tar betydligt längre tid för ens hälften av de nyanlända att komma i arbete. Snabbt stigande kostnader för ordningsvakter och arbetsmarknadsinsatser är andra exempel.

Så här regerar man inte ett land.