Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så här kan inte Sverige styras

Partik Kronqvist om överenskommelsen mellan S och V.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Magdalena Andersson väljs till statsminister. 

Men det rödgröna sönderfallet fortsätter.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det var ett historiskt ögonblick på onsdagen när talmannen klubbade riksdagens beslut: Magdalena Andersson blir Sveriges första kvinnliga statsminister.

Den krokiga vägen fram till statsministeromröstningen kastar dock mörka skuggor över utnämningen.

Magdalena Andersson har gjort sig känd som en stram finansminister. Länge inpräntade hon vikten av att reformer ska finansieras ”krona för krona” och staten måste spara i ladorna.

Men för att försäkra sig om att Vänsterpartiet inte skulle fälla henne i statsministeromröstningen slängde hon inte bara ut allt vad budgetdisciplin heter genom fönstret – själva principerna för budgetprocessen offrades på samma gång.

På tisdagskvällen – alltså dagen innan den ordinarie statsbudgeten skulle klubbas – gavs Nooshi Dadgostar och Vänsterpartiet löften om ett helt nytt ”garantitillägg” för 700 000 pensionärer.

Men trots att det skulle kosta staten närmare tre miljarder kronor redan år 2022 ingår den summan inte i regeringens budgetförslag. Reformen ska klubbas vid ett senare tillfälle, oklart när och med vilken finansiering.

I väntan på nödvändig lagstiftning ska Skatteverket dessutom betala ut ett ”tillfälligt garantitillägg” via skattekontot knappt två veckor före riksdagsvalet. Det vilar en svag lukt av bananrepublik över hela upplägget.

Landet kan i längden inte styras av en regering

Den uppfattades möjligen även av Annie Lööf. 

Centerpartisterna släppte på onsdagen först fram Magdalena Andersson som statsminister. Men tänker i protest mot vänstersvängen sedan lägga ned sina röster i den slutgiltiga budgetomröstningen. Det innebär att Sverige kommer att styras av en borgerlig budget nästa år – för tredje gången de senaste två mandatperioderna.

De upprörda invändningarna från rödgrönt håll om att deras budgetförslag – i enlighet med C:s krav – faktiskt inte var förhandlat med Vänsterpartiet går inte att ta på allvar. Att regeringen senare tänker lägga fram en separat budget med V:s garantitillägg förändrar ju inget i sak.

I de flesta andra demokratier skulle regeringen avgå om den förlorade årets viktiga omröstning i parlamentet. Men i Sverige tillträder nu alltså statsministern samma dag som hon förlorar striden om budgeten. Det är verkligen inget styrkebesked.

Landet kan i längden inte styras av en regering som saknar stöd för sin ekonomiska politik och även i andra delar av sin politik står utan ett stabilt underlag. Att Vänsterpartiets nu troligen får sätta sitt hopp till Sverigedemokraterna om det utlovade garantitillägget ska bli verklighet visar hur bräckligt läget är.

Rent formellt tog regeringskrisen slut på onsdagen. I praktiken lär den pågå åtminstone fram till nästa val. 

De rödgröna är uppenbart inte mogna att regera.

TV: Stenevis ilska mot C: ”Oerhört bekymrad”

Märta Stenevi: ”Jag är oerhört bekymrad, vi har en del att fundera på” • Lööf: ”Får ta och bestämma sig”.