Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så får vi mest pang för pengarna – redan nu

Visbykorvetterna är sårbara utan luftvärnsrobotar. Det måste åtgärdas snarast.
Foto: JIMMIE ADAMSSON / FÖRSVARSMAKTEN

Försvaret måste rustas upp – här och nu. Vi har inte råd att låta industripolitiken fortsätta att gå före försvarets behov.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Hotet mot Sverige har ökat sedan Ryssland anföll Ukraina, var ÖB Micael Bydéns tydliga budskap i en intervju med TT: ”Vi måste inse att världen har förändrats på mindre än en vecka”.

Och i sitt tal till nationen lovade statsminister Magdalena Andersson (S) ”ytterligare resurstillskott” till totalförsvaret – men utan att specificera en summa. 

I vårt grannland Tyskland har Ukrainakriget lett till en helomvändning. Förbundskansler Olaf Scholz (SPD) skjuter till 100 miljarder euro redan i år, vilket bör jämföras med att landets försvarsbudget i dagsläget ligger på 47 miljarder euro. Till 2024 ska Tyskland dessutom gå från dagens 1,5 procent av BNP i försvarsutgifter, till NATO:s mål om 2 procent. 

Om statsminister Magdalena Andersson skulle följa Scholz exempel skulle det handla om att skaka fram en engångssumma på över 90 miljarder. Men Sveriges beredskapskredit är inte ens hälften av det. 

Och efter onsdagens partiledarmöte beklagade oppositionen att Andersson inte ville förbinda sig till 2-procentsnivån, enligt TT.

”Vi har varit feltajmade i 100 år”, säger tidigare försvarsminister Mikael Odenberg (M) i en intervju med Expressen. Sverige har under hela 1900-talet varit ett land som börjat rusta när kriget redan står för dörren. 

Det är illa att vi befinner oss i ungefär samma läge igen. När omsvängningen kom efter Krim 2014 visste varken försvarsledningen eller politikerna hur illa det var ställt med armén. Under de decennier som insatser utomlands var prioriterade slutade man underhålla materiel som bara skulle användas till territorialförsvaret. Därför var försvarsbeslutet 2015 underfinansierat redan från början, avslöjade en rapport från Riksrevisionen förra året. 

Lika frånsprunget framstår nu det stora totalförsvarsbeslutet från 2020. 

Nu är inte tid för att använda försvarsbudgeten till industripolitik. Nya JAS-plan och ubåtar får inte ännu en gång tränga undan de skriande behov som finns. 

Regeringen bör snarast skjuta till pengar där de gör mest nytta här och nu. Satsningar som kan ge störst effekt på kortast tid vore till exempel:

Köp in ammunition – ÖB har flaggat för att det är skralt i förråden. Det behövs både skarpladdad och lös ammunition, så att Försvarsmakten kan genomföra fler övningar.

Snabbspår för att bestycka de system vi redan har. Exempelvis kan Visbykorvetterna inte vänta på de utlovade luftvärnsrobotarna till 2025.

Köp in nya drönare. Ukraina har visat vilken god effekt UAV:er kan ha mot en avancerad motståndare. Försvarets stora UAV, Örnen, är byggd för ökenlandskap och fungerar illa i svensk terräng. 

Stoppa de planerade personalneddragningarna i Försvarsmakten. Det vore vansinne att göra oss av med kontinuerligt tjänstgörande befäl, soldater och sjömän i detta läge. 

Satsa på basplattan. Rekordmånga anmäler sig till Hemvärnet, men de måste kunna utrustas och utbildas också.

Dessutom måste regeringen godkänna de sex miljötillstånd för olika skjutfält som fastnat på Miljödepartementet. 

Världen är inte densamma som för en vecka sedan. Sverige måste rusta upp medan tid är.