Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S ville ha en folkomröstning om SD – och SD vann

Se klipp från Magdalena Anderssons tal på valvakan.
Magdalena Andersson bedrev en destruktiv valkampanj.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson leder nu Sveriges näst största parti.
Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Team Magdalena Andersson gick till val med hotet om SD och en jättestor påse pengar – men utan någon egentlig politik.

Jimmie Åkesson blev den stora vinnaren på den destruktiva taktiken.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Riksdagsvalet 2022 blev en riktig rysare. Ännu vid midnatt gick det inte att utropa någon segrare – men när drygt 90 procent av rösterna hade räknats var det fördel Ulf Kristerssons spretiga högerkoalition.

Socialdemokraterna gick till val utan någon egentlig politik. Valmanifestet saknade siffersatta löften och i debatterna stod Magdalena Andersson och låtsades hålla med Ulf Kristersson om allt från invandring och brottsbekämpning till behovet av ny kärnkraft.

Taktiken var till synes att göra riksdagsvalet till en folkomröstning om Sverigedemokraterna. Budskapet som hamrades in var att anständiga människor överhuvudtaget inte kunde rösta på oppositionen.

Statsministern talade om högerpartierna som den blåbruna sörjan, hela arbetarrörelsen arbetade för att trycka ut Liberalerna ur riksdagen och när M backade i opinionen försökte S utmåla Jimmie Åkesson som oppositionens statsministerkandidat. 

Det verkar inte ha lett till seger, däremot till att SD vuxit ytterligare och tagit över rollen som Sveriges näst största parti. Det är djupt olyckligt.

Stärkta av Magdalena Anderssons höga förtroendesiffror går S visserligen framåt. Men den stora vinnaren blev alltså Sverigedemokraterna – till stor del på grund av att man lockade till sig tidigare S-väljare. 

Valresultatet ställde fler etablerade sanningar på ända.

Nästa statsminister måste göra allt för att hela landet igen.

Många debattörer hävdade till exempel att väljarna skulle straffa ett liberalt parti som kunde tänka sig att ta stöd av Sverigedemokraterna. Men trots Bengt Westerbergs hugg i ryggen och den socialdemokratiska ”stenkrossen” lyckades Johan Pehrson rädda kvar sitt urfattiga parti i riksdagen. Enligt SVT:s vallokalsundersökning kom dessutom 13 procent av Liberalernas röster från tidigare C-väljare.

Centerpartiet, som påstods ha en så mycket mer gynnsam position, gjorde i stället ett uselt val. Trots att C hade råd att tapetsera Sverige med Annie Lööf-porträtt under hela den sista månaden tappade partiet nästan var fjärde väljare jämfört med 2018. 

Moderaterna å sin sida kämpade i medial motvind under nästan hela valrörelsen. Förtidsröstningen hade knappt hunnit påbörjas innan medierna gav partiet den sista smörjelsen. Men på valkvällen stod det klart att Ulf Kristersson efter en sakinriktad kampanj i princip tangerade sitt förra valresultat och har god chans att få bilda regering. Det har han verkligen förtjänat.

Oavsett hur det slutgiltiga valresultatet ser ut kommer Sverige att få betala ett högt pris för denna smutsiga valkampanj. Polariseringen har ökat och sakpolitiken har ställts i bakgrunden.

Nästa statsminister måste göra allt för att hela landet igen.

Se något mer:
Ögonblicket – här vänder valrysaren

Se höjdpunkter från valnatten.