Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S-topparna borde sluta tiga om SSU-skandalen

Kvällsposten har i över två veckor förgäves sökt Katrin Stjernfeldt Jammeh för att fråga om SSU-skandalen. Från Stefan Löfven hörs inte ett pip.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Är ingenting heligt för S i jakten på röster och nya maktbaser? 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

När riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) besökte en moské i Helsingborg under valrörelsen för att, som hon trodde, prata med väljare, blev det inte som hon hade tänkt sig. 

Riksdagsledamoten tvingades in i ett separat rum och fick nöja sig med att via tv beskåda hur en manlig S-politiker höll tal för moskéns representanter och besökare. 

Den manlige S-politikern ska ha delat åsikten att Larsson borde sitta i ett avskilt rum. Det avslöjar Kvällspostens Federico Moreno, som tidigare har granskat SSU Skåne i flera artiklar. 

Detta hände alltså i ett Sverige som styrdes av "världens första feministiska regering". Episoden borde ha slagit ner som en bomb i offentligheten och lett till skarpa reaktioner från ledande socialdemokrater.

Philip Botström lät ovetande

Så blev det inte. Det är symptomatiskt för den tystnadskultur som Kvällspostens grävande har röjt. Locket på. Om möjligt, förneka, bagatellisera - håll dig gärna okontaktbar.

SSU:s ordförande, Philip Botström, lät så ovetande han bara kunde när SSU-skandalen briserade i oktober. Från moderpartiets ledande politiker hördes knappt ett pip.

Men det skånska problemet var ingen hemlighet. Redan 2015 skickade ledande S-politiker i Skåne en larmrapport till det skånska partidistriktet och till SSU-förbundets ledning. 2017 skickades ännu en rapport.

En av rapportförfattarna 2015 var Kristin Linderoth, SSU-ordförande i Skåne 2002-2004. I Kvällsposten pekade hon nyligen på hur krishanteringen efter avslöjandena har skötts av SSU: Man slår ner på enskilda formuleringar från enstaka individer, talar om "personkonflikter" och "organisatoriska konflikter" - i stället för att ta itu med grundproblemet: att en falang har tillskansat sig makt genom att skrika, skrämmas och hålla "långa och aggressiva anföranden om att de ska ta över SSU-distriktet". 

Föreningsdemokratin har satts på undantag.

Löfven och Stjernfeldt Jammeh är tysta

Men S och SSU försöker mest tona ner problemen. I ett uttalande av SSU riks, den 2 november, ställdes exempelvis den retoriska frågan: "Är det lämpligt av en SSU-klubb att bjuda in företrädare som har kopplingar till den salafistiska rörelsen i Sverige?". SSU besvarar sedan frågan med att det "är inte okej".

Inte okej.

I själva verket har alla profiler i den falang som styrt SSU Skåne de senaste åren belönats med uppdrag och platser på listor, skriver Kvällsposten. 

Socialdemokraternas jakt på mångfald, medlemstillströmning, nya maktbaser och röstmaximering får tydligen gå före värderingar. 

Dessa värderingar är mer än honnörsord. Om Sveriges mäktigaste parti ser mellan fingrarna med sådant som antisemitism och hedersförtryck för att man inte vill utmana konservativa muslimer, ger det avtryck i praktisk politik. Det påverkar människor av kött och blod. 

Och det är - okej? Om det inte är det, kan statsminister Stefan Löfven eller Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö, snabbt göra det kristallklart genom att börja tala - och handla.

Läs också:

Partierna måste rusta mot fientliga övertaganden 

Fotnot: I tv-spelaren ovan visas det senaste avsnittet av åsiktsprogrammet Ledarsnack. Denna gång med författaren Gunnar Wetterberg om skogen.