Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S sparkade Begler men metoderna fungerar

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Bättre kontroller och avslag inom sjukförsäkringen är inte grymt utan bra. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Vänstern pryder gärna den politiska debatten om sjukförsäkringens längd med drastiska liknelser - stupstocken! - och medvetet korkade argument som "människor blir inte friska av att bli fattiga". I själva verket finns det i många fall ingen svartvit gräns mellan sjuk och frisk; särskilt inte när det gäller de epidemiska psykdiagnoserna. Dessutom är det väl belagt att långa sjukskrivningar är en hälsofara i sig. 

Men det som är intellektuellt ohederligt kan vara politiskt smart. När en regering börjar framstå som ond mot sjuka, kan det kosta den makten. 

År 2008 införde alliansregeringen, under stora S-protester, den så kallade rehabiliteringskedjan. Den innebär att sjukskrivnas arbetsförmåga ska bedömas vid fasta tidpunkter: efter 90 och sedan 180 dagar, då arbetsförmågan testas mot hela arbetsmarknaden. Men reformen höll på att kosta alliansen makten 2010. Så inför valet 2014 tilläts ohälsotalen öka lavinartat under socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M). 

Stupstocken försvann

När regeringen Löfven tillträdde tog man under pukor och trumpeter bort den stora stupstocken - den bortre parentesen - men man insåg ändå att ohälsotalen måste ner. Arbetet med att testa de sjukskrivnas arbetsförmåga vid kontrollstationerna förstärktes därför.

2015 tillsatte de rödgröna också Ann-Marie Begler som generaldirektör för Försäkringskassan. Hon fick ett glasklart uppdrag: se till att få bukt med sjuktalen och öka kontrollen. Det gjorde hon - och det kostade henne jobbet. I april 2018 fick Begler sparken. Socialdemokraterna ville i god tid före valet ta avstånd från sin egen politik.

En ny rapport visar dock att metoderna har fungerat. Utflödet från sjukskrivningen efter 90 och 180 dagar har ökat sedan 2015, konstaterar Försäkringskassan i en ny rapport, där man undersökt vad som hände med de friskförklarade. 

2015 avslutades 41 000 sjukfall vid dag 180, skriver myndigheten. Av dem fick knappt 5 300 personer avslag - en sorts stupstocksbehandling, alltså. 

De klev över stupstocken

Blev det en tragedi? Nej, 7 av 10 som fick avslag klev över stupstocken och knallade tillbaka in på arbetsmarknaden. Bland dem som lämnade sjukskrivningen utan avslag vid kontrollstation 180 dagar var 85 procent i arbete inom 12 månader. 

Kontroller är bra, kort sagt. Och många långtidssjukskrivna har uppenbarligen mycket större arbetsförmåga kvar än vad de själva tror. Avslag är ofta befogade. 

Det finns också de som hamnade mellan stolarna, alltså utanför både arbetsmarknaden och socialförsäkringen. Men de var färre än 300 personer - 0,7 procent. 

Bilden av Försäkringskassan som ett hänsynslöst rovdjur och sjukförsäkringens regler som orimligt grymma är helt enkelt inte sann. Men det är en bild som lätt kan trollas fram genom medieberättelser om enskilda som anser sig vara hänsynslöst behandlade. 

Genom att sparka Begler svek regeringen inte bara en skicklig och uppskattad generaldirektör, de svek hela Försäkringskassan. 

Ohälsotalen måste fortsätta ner och nästa regering måste hålla kursen.

 

Läs också:

Hon sparkas - för att hon gör sitt jobb