Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S smörjer ägarklassen på ungas bekostnad

När Finansinspektionen anar mörka moln på horisonten får bomarknadens ”outsiders” ta hela smällen...
Foto: JOEL NILSSON
Men det är ytterst politiker som Magdalena Andersson (S) som sviker förstgångsköparna på ett oförsvarligt sätt.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

Socialdemokraterna subventionerar den besuttna ägarklassen samtidigt som man reser hinder för ungdomar utan välbeställda föräldrar. Det är ett stort svek.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Tänk att du har fått fast jobb i huvudstaden och drömmer om din första lägenhet. Eftersom priserna har ökat med över 1000 procent under 2000-talet krävs en kontantinsats på hundratusentals kronor. 

Är du uppväxt i nejden är chansen stor att dina föräldrar gjort en lysande affär på familjevillan och kan pytsa in. Växte du upp under liknande förhållanden i Skövde eller Skellefteå eller i en hyresrätt i någon av Stockholms förorter, är oddsen betydligt sämre. 

Förstagångsköparna är förlorarna på de senaste 20 årens astronomiska prisutveckling. Det absurda är att de även är de stora förlorarna på de politiska åtgärderna för att bromsa den. 

Bolånetaket – alltså krav på 15 procent i kontantinsats – och amorteringskravet, som tvingar låntagare att betala av tiotusentals kronor om året på lån som är större än halva bostadsvärdet, är de huvudsakliga bovarna. 

Finansinspektionen (FI) har aviserat att man kommer återinföra amorteringskravet i höst, efter att ha pausat det för dem som så önskade under pandemin. 

På ett omedelbart plan är det rimligt. Undantaget var en tillfällig och rätt överflödig stimulansåtgärd. Bostadspriserna har fortsatt att raka i höjden trots – eller kanske till och med på grund av – coronan. Och nio av tio hushåll fortsatte att amortera ändå, vilket är utmärkt.

Samtidigt sätter återinförandet av amorteringskravet fingret på den större problematiken: att det är bostadsmarknadens outsiders som får ta hela smällen när FI anar mörka moln på horisonten. 

Att tvinga förstagångsköparna att bära hela bördan på egen hand är ett oförsvarligt svek.

Det är egentligen inte myndighetens fel. Man har ett snävt uppdrag som går ut på att bekämpa finansiella obalanser, inte att verka för social rättvisa. Ur det smalare perspektivet agerar FI helt logiskt – förstagångsköpare är mer riskabla. 

Ansvaret och skulden är istället politikernas. De har som uppgift att se till helheten men duckar den helt och fullt.

Det finns en djup ironi i att en S-regering subventionerar den besuttna ägarklassen samtidigt som man reser hinder för ungdomar utan förmögna föräldrar. Eller att Moderaterna inte verkar mer aktivt för de ”klassresor” som Ulf Kristersson säger sig slåss passionerat för. Om äganderätten är så helig, varför kämpar inte M för att den ska omfatta fler?

Börja med att höja bolånetaket, det kan FI göra. Med mer realistiska kontantinsatser blir det lättare för förstagångsköpare att amortera, vilket i grunden är sunt.

Parallellt borde politikerna vidta impopulära men logiska åtgärder som fördelar bördan på bostadsmarknaden mer rättvist. Trappa ner ränteavdragen. Inför en smart fastighetsskatt – varför inte efter nationalekonomen Klas Eklunds förslag i november?Sänk reavinstskatten samtidigt. Och gör det som krävs för att få fart på byggandet. 

Att tvinga förstagångsköparna att bära hela bördan är ett oförsvarligt svek.