Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S - så mycket vettigare i kommunerna än i Stockholm

Poseidon vid Götaplatsen i Göteborg. Här är Socialdemokraterna föredömligt pragmatiska.Foto: LEIF JACOBSSON
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Medan Löfvens regering hummar och mumlar om migrationsfrågan är det ord och inga visor från S i Göteborg och Botkyrka. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Socialdemokraterna i Göteborg vill införa språktest för den som söker jobb i förskola och fritidsverksamhet, äldreomsorg och LSS.  Argumentationen är klockren: När språket brister, sjunker kvaliteten. Missförstånd uppstår både mellan kolleger och mellan anhöriga, brukare och personal. Sårbara äldre förstår inte sina vårdare och inom barnomsorgen riskerar låga språkkunskaper att sabotera barnens språkutveckling. Dessutom äventyras säkerhetsrutiner – en viktig poäng, inte minst i coronatider. 

Det duger inte, ”medborgare måste känna sig trygga med att staden ställer tydliga kompetenskrav inom den skattefinansierade välfärden”, skriver S i sitt yrkande till en SD-motion. Dessutom, påpekar man, går vägen till integration via det svenska språket. 

Göteborgs-S är inte först ut i den här viktiga frågan. Den 4 maj klubbade S-ledda Botkyrka språktest för arbete inom vård och omsorg och innan dess, i februari, motionerade två ledande socialdemokrater i Linköping om samma ämne. 

Lokalpolitiker kommer inte undan de växande integrationsproblemen.

Vad är det som händer med S på lokalnivå? Varför tar man risken att kritiseras stenhårt av partier som MP och V, C och Fi?

Därför att ”fakta sparkar”. Seriösa lokalpolitiker kan inte ignorera konkreta problem: ”Vi får signaler från sjuksköterskorna att det blir svårt att delegera arbetsuppgifter därför att kommunikationen brister. Då börjar vi prata omsorgsbrister som äventyrar säkerheten för äldre”, som Mikael Sanfridson (S), kommunalråd i opposition i Linköping, säger till Corren.  

Lokalpolitiker kommer i längden inte undan de växande integrationsproblem som följer på den höga migrationen. Det märks allt tydligare. Sedan EBO-lagen reformerades av januaripartierna har socialdemokrater i bland annat Malmö och Göteborg, Botkyrka, Helsingborg och Eskilstuna krävt att hela deras kommuner ska få ”asylstopp”, det vill säga att asylsökande som bosätter sig där ska bli av med sin dagsersättning.

Även i den här frågan hamnar lokala socialdemokrater i regel på samma sida som M, och på tvärs med januarikamrater som Miljöpartiet och Centerpartiet. 

I migrationspolitiken är en upprörd miljöpartist en bra miljöpartist.

Men i regering och riksdag är det helt annorlunda. Där är Socialdemokraterna inte alls förnuftets försvarare (utom, fläckvis, i retoriken). I praktiken har Löfven lagt sig platt för MP, C och L i migrationsfrågan. Men än finns det tid för riks-S att visa vad man går för. Tillsammans med Moderaterna kan partiet driva igenom en stram linje i den parlamentariska kommitté som ska lägga fast migrationspolitiken. 

Om Socialdemokraterna i stället väljer att följa Miljöpartiets pipa, bäddar man för en fortsatt stor migration och alltmer akut integrationsskuld. Vilket Löfven, Morgan Johansson och de andra mycket väl vet.

S måste lyssna på sina kommunpolitiker. Samt lära sig att i migrationspolitiken är en upprörd miljöpartist en bra miljöpartist.