Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S-regeringen ville mörklägga – precis som Trump

Statsminister Magdalena Andersson (S) är högst ansvarig för röran, som chef för myndigheten Regeringskansliet.
Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOEFF DAVIS/SHUTTERSTOCK / JOEFF DAVIS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Regeringens ovilja att kasta ljus över pandemihanteringen är inte ädlare än Donald Trumps försök till mörkläggning av händelserna kring stormningen av Kapitolium.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I onsdags beslutade Högsta domstolen att Donald Trump inte hade rätt att sekretessbelägga dagböcker, loggar och andra dokument från sin administration som rör tiden för attacken mot Capitolium. Allt ska överlämnas till den kongresskommitté som granskar händelsen. Inom några timmar hade hundratals dokument överlämnats, skriver New York Times.

I Sverige är den socialdemokratiska regeringen mycket öppnare. Eller? 

I juni 2020 tillsatte regeringen Coronakommissionen, som bland annat skulle utvärdera krisorganisationen inom Regeringskansliet (RK). En särskild förordning utfärdades, enligt vilken myndigheter är skyldiga att lämna uppgifter som kommissionen behöver. 

Sveriges regering gjorde synbarligen inte som Trump, utan tvärtom: Öppenhet från början till slut!

Men företrädare för Coronakommissionen vittnar nu om att Regeringskansliet har motarbetat deras arbete. Kampen för att få ut information blev nyligen ett helt reportage i Dagens Medicin

Regeringskansliet – vars högsta chef är statsminister Magdalena Andersson – har varit långsamt med att svara på förfrågningar och lämna ut dokument, vilket har satt kommissionen under press eftersom deras deadline är redan den 25 februari. RK har dessutom nekat kommissionen tillgång till tjänstemännens privata minnesanteckningar från viktiga möten. Först ville man inte heller lämna ut intern e-posttrafik, men har nu backat – sent om sider.

Bakom en retorisk slöja av tranparens och hyllande av offentlighetsprincipen verkar den socialdemokratiska regeringen ha försökt obstruera och mörka – som en annan Trump.

Regeringskansliet har också hävdat att inga formella protokoll har förts under de hundratals möten som den viktiga ”Gruppen för strategisk samordning”, GSS, har haft under pandemin. Det avslöjade SvD:s Peter Wennblad i tisdags

När socialminister Lena Hallengren (S) utfrågades i socialutskottet samma dag, var beskedet detsamma: Det finns inga mötesprotokoll. 

Hur kan man ens bedriva ett seriöst krisarbete utan loggböcker och mötesprotokoll? Det ter sig orimligt. Och enligt RK-anställda finns det faktiskt massor med material som kommissionen skulle ha nytta av. När anställda frågat varför detta inte lämnats ut, har de fått till svar att kommissionen inte har frågat, skriver Peter Wennblad. Så mycket för transparens.

De senaste dagarna har kommissonen äntligen fått ut mer material, bland annat ”sammanställningar” av de hundratals mötena. Om den har fått allt den behöver är för tidigt att säga. Och klockan tickar.

I USA, som svenskar ofta uppfattar som demokratiskt underlägset, har Vita huset nu tvingats att lämna ut dokument som avslöjar Trumps göranden, ner till hans pressekreterares talepunkter, en handskriven lapp från upploppsdagen och utkast till det tal han höll strax före upploppet.

Bakom en retorisk slöja av tranparens och hyllande av offentlighetsprincipen verkar den socialdemokratiska regeringen ha försökt obstruera och mörka – som en annan Trump. 

Det är rent skandalöst.