Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S-regeringen kan inte huka bakom Annie Lööf längre

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) måste ta kommandot över den herrelösa reformeringen av Arbetsförmedlingen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Centerledaren Annie Lööf drev kravet på en fullständig omgörning av Arbetsförmedlingen.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES

Socialdemokraternas misskötsel av Arbetsförmedlingen är uppseendeväckande. Att skylla på Annie Lööf (C) duger inte längre.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det var så här det började: Centerpartiet lyckades få med sin idé om att Arbetsförmedlingen skulle ”reformeras i grunden” som punkt 18 i Januariavtalet. Förmedlandet av jobb skulle läggas ut på privata aktörer medan den gamla Arbetsförmedlingen mest skulle ägna sig åt kontroll, statistik och analyser. 

Denna privatiseringsreform skulle vara ”fullt genomförd under 2021”, slog Januaripartierna självsäkert fast. 

Nu skriver vi 2022 och kaoset på Arbetsförmedlingen bara djupnar. I förra veckan lämnade myndighetens analyschef Annika Sundén sitt jobb i protest. Till och med den lojala generaldirektören framhåller bristen på tydlighet från S-regeringen som ett problem.

Svårigheterna kommer inte som någon överraskning. Här på Expressens ledarsida har vi varnat för det ideologiskt fartblinda projektet från första början. Sverige är inget Australien där privata aktörer enkelt kan matcha arbetslösa till låglönejobb. Vi har få enkla jobb, men desto fler långtidsarbetslösa som tillhör utsatta grupper av olika slag. Arbetsförmedlingen har därför alltmer kommit att likna ett integrationsverk, som ska rusta personer som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Även kända nationalekonomer som Lars Calmfors liksom expertmyndigheten Ifau har riktat hård kritik mot reformen.

Men regeringen har vägrat att lyssna. Visserligen lättade man på gasen en aning i sitt senaste regleringsbrev; nu heter det att användandet externa aktörer ska ”öka” i stället för att ”väsentligt öka”. Samtidigt kommer motstridiga krav på att Arbetsförmedlingen även ska öka sin fysiska närvaro runtom i landet. 

Det är uppenbart att den stora omgörningen av Arbetsförmedlingen har blivit en herrelös reform, där den ansvariga ministern – Eva Nordmark (S) – varken vet ut eller in. Det duger inte.

Januariavtalet har fallit och Centerpartiet har lämnat sin roll som stödparti. Det går inte längre att gömma sig bakom Annie Lööf. S-regeringen måste ta ett eget ansvar för arbetsmarknadspolitiken.

Vad som behöver göras är uppenbart: Backa från den ogenomtänkta reformen och erkänn att den var ett misstag. En del privata utförare kan självfallet vara kvar för att matcha arbetslösa, som står nära arbetsmarknaden, till jobb. Där kan en resultatbaserad ersättning rentav vara en bra sak.

Men för den stora och växande gruppen långtidsarbetslösa måste Arbetsförmedlingen bära huvudansvaret. Satsa på de metoder som bevisligen fungerar – exempelvis de lyckade pilotprojekt med utrikes födda kvinnor som nu har lagts ner. Återinför någon variant av Fas 3 för de som har minimala möjligheter att få ett vanligt jobb. 

Att svika de långtidsarbetslösa borde inte vara ett alternativ för en S-regering. Eller är det viktigare att hålla C på gott humör?