Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S och M har blivit pensionspopulister

En som varit moderat finansminister - Anders Borg - och en som väl gärna vill bli: Elisabeth Svantesson.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Elisabeth Svantesson (M) under valrörelsen 2014.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Finansminister Anders Borg (M) under hästsvansepoken 2006-2014. Foto: EXP

Moderaterna och Socialdemokraterna jagar vilt efter pensionärernas röster. Priset kan bli högt för Sverige. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Politikens nya ”min pappa är starkare än din” låter så här: ”Vi sänker skatten dubbelt så mycket och för dubbelt så många pensionärer som regeringen.”

Så skriver Moderaterna i den skuggbudget som presenterades på torsdagen. I motionen förekommer ordet ”pensionär” 27 gånger. Ordet ”arbetslinje” nämns hälften så ofta: 13 gånger. Det säger en hel del.

Mycket vatten har hunnit rinna under broarna sedan Anders Borg (M) var alliansens finansminister. Då infördes jobbskatteavdragen - sänkt skatt för de arbetande, men inte för pensionärer, arbetslösa och sjukskrivna, exempelvis. 

Socialdemokraterna reagerade med en retorisk fuling och började kalla skatteklyftan för ”en straffskatt för pensionärer”. Men Borg & Co hade ett klockrent försvar: Ju fler som lockas att jobba och jobba mer, desto bättre för ekonomin. Det gynnar pensionärerna, eftersom pensionerna är kopplade till den ekonomiska utvecklingen. 

Dessutom fick ju de pensionärer som fortsatte att jobba ett extra stort jobbskatteavdrag. 

Ulf Kristerssons pensionslinje

Detta var arbetslinjen, ackompanjerad av Anders Borgs mantra: ”Det ska löna sig att jobba.”

Men under valåret 2018 hördes en helt ny paroll från från Ulf Kristerssons moderater: ”Det ska löna sig att ha jobbat.”

Omsvängningen kan förklaras av att pensionärsgruppen växer; seniorerna utgjorde en fjärdedel av väljarna i valet. Den fortsätter att växa, och med den pensionspopulismen.

Moderaterna sänker skatten för alla pensionärer i sin skuggbudget och man gör en poäng av att regeringen minsann inte sänker för dem med låg pension, upp till 17 000 i månaden. Men det gör M.

Just den gruppen pensionärer betalar redan i dag mindre i skatt än om de hade arbetat och fått motsvarande lön, enligt Pensionsmyndigheten. Nu vill M tydligen öka den klyftan - ett slags omvänt jobbskatteavdrag.

Någon principiell förklaring till den här åtgärden finns inte i skuggbudgeten, bara vagt fosterländska känslor: De byggde Sverige, de har rätt att känna sig trygga. 

Socialdemokraterna pensionärsflörtar ännu hårdare

Men Socialdemokraterna är minst lika principlösa pensionspopulister som Moderaterna. 

Enligt Januariöverenskommelsen ska pensionerna höjas ”för vanliga löntagare år 2021”. Vad det handlar om är ett pensionstillägg riktat till de breda LO-grupperna som ska tas ur statsbudgeten.

Det tilltaget skulle utgöra ett grundskott mot hela pensionssystemet, med dess bärande princip att pensionens storlek är beroende av vad man har tjänat in. 

Vad håller S och M på med? Är de trötta på att kallas statsbärande?

Arbetslinjen utgör det goda arvet från alliansen. Och pensionssystemet är en juvel i den politiska kronan som lagstiftare i andra länder avundas oss, med rätta. Det är verkligen långsiktigt hållbart.  

Om S och M ska börja tävla i grenen pensionspopulism blir vi alla förlorare.