Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S måste köra över MP om migrationen

Isabella Lövin och resten av Miljöpartiet måste acceptera att majoriteten vill något annat i migrationspolitiken.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraterna med statsminister Stefan Löfven i spetsen sitter på nyckeln till en bra överenskommelse i Migrationskommittén.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
I mitten av augusti ska Migrationskommittén presentera sitt slutgiltiga förslag.
Foto: NAKE BATEV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Avgörandet stund börjar närma sig. Socialdemokraterna måste välja väg i migrationspolitiken mellan Miljöpartiet och Moderaterna. Det valet borde vara enkelt. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I slutet av sommaren – närmare bestämt den 15 augusti – ska de politiska partierna presentera hur framtidens migrationspolitik ska se ut. Tiden börjar med andra ord bli knapp och enligt TT ligger det redan ett komplett förslag på förhandlingsbordet.

Förslagen ligger långt till höger om de direktiv som regeringen hade tagit fram tillsammans med samarbetspartierna Centern och Liberalerna. Det inger hopp inför de tuffa slutförhandlingarna.

Exempelvis finns ett förslag om att personer som har fått avslag på sin asylansökan inte ska kunna lämna in en ny ansökan förrän efter tio år. I dag gäller fyra års preskriptionstid, vilket tillsammans med rikliga möjligheter till överklaganden och spårbyten skapar starka drivkrafter att strunta i domslutet och stanna i Sverige. 

Ett annat förslag är att ställa höga krav för att erhålla ett permanent uppehållstillstånd. Länge stack Sverige ut med generösa löften om ”PUT” till i stort sett alla med skyddsskäl som lyckades ta sig över Medelhavet. 

Nu föreslås att det ska ställas språk-, samhällskunskaps- och försörjningskrav för att en person ska få rätt att stanna permanent i landet. Det skulle betyda att Sverige alltmer liknar andra västländer och därmed minska vår dragningskraft.

Ytterst är det S som avgör hur förhandlingarna ska sluta. Har partiet minsta självbevarelsedrift kvar är det valet enkelt.

Ett betydligt mer problematiskt förslag är att återigen öppna för ”humanitära skäl” som grund för uppehållstillstånd, det vill säga att personer som saknar skyddsskäl ska kunna få stanna ändå. 

Sverige har varit där förut och kom klokt nog fram till att göra sig av med det sliriga begreppet i samband med den nya utlänningslagen 2006. I stället infördes det mycket mer träffsäkra begreppet ”synnerligen ömmande omständigheter”. Detta försök till skadlig återställarpolitik måste stoppas.

Helheten ser dock betydligt mer sansad ut än vad man hade kunnat förvänta sig. Ett skäl kan vara att både Kristdemokraterna och Liberalerna har rört sig åt ett mer realistiskt håll i invandringspolitiken på senare tid. Ett annat att Sverigedemokraterna fram tills coronakrisen såg ut att ta över som landets största parti.

Ytterligare en orsak är rimligen verkligheten. Sverige har en enorm integrationsskuld att ta itu med. Det är talande att Socialdemokraterna lokalt i både Malmö och Göteborg har fattat beslut om ett ”asylstopp”, det vill säga att städerna helt ska undantas från ebo-lagen, som ger asylsökande rätt att bosätta sig var de vill.

Ytterst är det S som avgör hur förhandlingarna ska sluta. Har partiet minsta självbevarelsedrift kvar är det valet enkelt. Miljöpartiet måste köras över. 

Det finns en kompakt majoritet – både i riksdagen och i opinionen – för en stram migrationspolitik. Efter alla år då MP, men även de borgerliga småpartierna med C i spetsen, har fått diktera villkoren är det dags att låta majoriteten tala.