Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

S har rätt – religiösa friskolor bör förbjudas

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) gav beskedet på tisdagen att Socialdemokraterna vill förbjuda religiösa friskolor. Det är en fråga som ledarsidan har drivit länge.

Religiösa friskolor innebär att barn underkastas skattefinansierat religionstvång.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Socialdemokraterna tänker göra religiösa friskolor till en valfråga. "De religiösa friskolorna ska bort från det svenska skolsystemet", säger civilminister Ardalan Shekarabi (S). 

Det är ett smart valstrategiskt drag och i sak är det mycket välkommet. Det är en fråga som denna ledarsida har drivit länge.

Dessa skolor är förvisso ett uttryck för religionsfrihet - för föräldrarna. Barnen, däremot, underkastas skattefinansierat religionstvång. Formellt är allt deltagande i religiösa aktiviteter frivilligt, men man måste vara naiv för att tro att barn kan utnyttja den frivilligheten i praktiken. 

Jämställdheten kan också hamna på undantag. Nyligen uppmärksammades återigen hur Abdirisak Waberi, islamiska Römosseskolans rektor, har uttryckt sig i grovt reaktionärt om kvinnor. Hans skola i Göteborg har kritiserats av Skolinspektionen för att ha blundat när pojkar kränker flickor och för att sätta godtyckliga betyg, till pojkars fördel.

Dessutom kan friskolor verka segregerande i en tid av stora integrationsproblem.

MP duckade om religiösa friskolor

Miljöpartiet är knappast roat av Socialdemokraternas utspel, men duckar inledningsvis. Gustav Fridolin låter hälsa att han inväntar en utredning om skärpta regler för religiösa friskolor - som tillsattes i torsdags. 

Regeringen kör med två rattar mot valdagen, tydligen.

Den splittringen är knappast något som alliansen hurrar för i dag. För i det blå blocket saknas inte konflikter. 

Kristdemokraterna är de religiösa friskolornas största fans medan de dansanta Liberalerna har svängt. "Dags att införa stopp för religiösa friskolor... Och ja, jag erkänner, i denna fråga har jag tänkt om", skrev Jan Björklund på Twitter den 2 mars.

Här kan Socialdemokraterna slå in en lustfylld kil under kommande partiledardebatter. 

Jan Björklunds tweet föranleddes av att ovannämnda Römosseskolan fått rätt att starta skola, förskola och fritids i Borås. Kommunen har bittert kämpat emot av integrationsskäl.

Konfessionella friskolor skulle få sadla om

Om S-förslaget varit lag hade Borås sluppit det problemet. Men vad hade hänt med Römosseskolan i Göteborg? Den skulle få fortsätta, förutsatt att den sadlar om och blir icke-konfessionell. 

Man ska inte göra sig några illusioner om förslagets praktiska konsekvenser. Skolinspektionen har inte precis övervakningskameror ute i skolorna. Finns det oseriösa huvudmän som vill indoktrinera sina elever religiöst i lönndom, är det inte säkert att de upptäcks. 

Förslaget kommer inte heller åt sekter som Scientologerna, som är icke-konfessionella.

Låt-gå-mentaliteten har inneburit att oseriösa aktörer, fundamentalister och girigbukar, har kunnat etablera sig in på den svenska skolmarknaden. Det går inte att åtgärda i en handvändning. 

Men detta är ett steg i rätt riktning. Samma sak gäller Socialdemokraternas vilja att införa lämplighetsprövning av ägare och ledning innan en skola får starta. 

Föräldrar har alla möjligheter att handleda sina barn religiöst - på fritiden. 

 

Läs också:

Borås borde ha sluppit Waberis islamiska skola