Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S har kapitulerat för MP om migrationen

Viktor Barth-Kron om att regeringen skickar ut migrationsutredningen på remiss.
Nya lättnader i migrationspolitiken är det pris som Stefan Löfven får betala för Miljöpartiets stöd.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationspolitiken ska vara human, rättssäker och långsiktigt hållbar, hävdar Isabella Lövin. Men Miljöpartiets förslag skulle åstadkomma motsatsen.
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

De rödgröna vill delvis göra flyktingpolitiken mer generös än under krisens 2015. Måtte riksdagen sätta stopp för miljöpartisternas önskelista.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Miljöpartiet har vunnit det interna regeringsbråket om migrationen. Så kan man sammanfatta läget efter att vice statsminister Isabella Lövin, MP, och migrationsminister Morgan Johansson, S, presenterat en rad förslag på lättnader på onsdagen.

Bakgrunden är att de två regeringspartierna har varit oense om vad man ska göra med de 26 förslagen från den parlamentariska migrationskommittén, bland annat att tillfälliga uppehållstillstånd ska bli huvudregel. Socialdemokraterna ställde bakom sig samtliga förslag, Miljöpartiet bara tre.

Kompromissen blev att regeringen skickar ut alla förslag på remiss, men att man också skickar med en hop egna tillägg som urholkar de ursprungliga förslagen.

Drivande är förstås Miljöpartiet. 

Isabella Lövin inledde presskonferensen med att tala om vikten av att personer som inte får rätt att stanna måste lämna landet. Sedan radade hon upp en rad lättnader som går på tvärs med den principen.

Personer som varit länge i Sverige med tillfälliga uppehållstillstånd och etablerat sig här, men där situationen har förbättrats i hemlandet, ska kunna få stanna om de har ”särskilda skäl”.

Ensamkommande som fyller 18 år under tiden i Sverige och som inte längre bedöms ha skyddsskäl ska också få stanna.

Dessutom lättas försörjningskravet för de ensamkommande, som fått avslag men som omfattas av den så kallade gymnasieamnestin. 

Kvotflyktingar ska också få utökad rätt till anhöriginvandring. 

Sverige kan få betala ett högt pris för det dysfunktionella äktenskapet mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Morgan Johansson försöker sätta bilden av att det handlar om mindre korrigeringar. Det stämmer inte. 

Den regel för barn som MP nu vill återinföra var en bidragande orsak till att Sverige tog emot 40 procent av alla ensamkommande barn som kom till EU under 2015.

Att vuxna med ”särskilt ömmande skäl” ska kunna få stanna är den mest långtgående formuleringen sedan början av 2000-talet, då migrationspolitiken gjordes om. I det avseendet skulle reglerna alltså vara mer generösa än under den senaste flyktingvågen.

Regeringens mål är att migrationspolitiken ska vara human, rättssäker och långsiktigt hållbar, hävdar Isabella Lövin.

Men det är inte humant att återinföra regler som ger föräldrar incitament att skicka sina barn ensamma över havet. Det är inte rättssäkert att ”djupa vänskapsrelationer” ska vara skäl för uppehållstillstånd, som Lövin lät påskina på presskonferensen. Och en långsiktig migrationspolitik får man definitivt inte genom att överpröva en parlamentarisk kommitté.

Det är ännu osäkert om regeringen får med sig en riksdagsmajoritet på de egna ändringarna. Frågan är vad som händer om det blir nobben. Lövin ville på onsdagen inte ens svara på om MP stöder migrationsutredningens övriga förslag. Och i juli löper den tillfälliga lagstiftningen ut.

Sverige kan få betala ett högt pris för det dysfunktionella äktenskapet mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet.


S och MP är överens om att skicka migrationsutredningen på remiss – med flera tillägg.