Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURESFoto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
 Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Foto: / KANAL 5Foto: / KANAL 5
 Foto: / KANAL 5

S har bytt den tomma ladan mot guldbyxor

Publicerad

Regeringen slösar miljarder på yvigt valfläsk. Det vore bättre att spara - och att avskaffa värnskatten.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Minns ni Magdalena Anderssons tomma lada? Det var inte så länge sedan den stod där och skrämde i sin svultna ödslighet. 

"Ladan är tom och bordet är rensat", påstod den nya finansministern efter maktskiftet 2014. När hon 2015 la fram regeringens höstbudget intygade hon att tomheten bestod. 

Men det var då. Två år senare är ladan glömd - och tydligen ersatt med ett par magiska guldbyxor. Plötsligt tycks det finnas utrymme att satsa pengar på allt möjligt som faller regeringen in.

Elcyklar ska subventioneras. Skolungdomar, inklusive de från den burgna över- och medelklassen, ska få gratis kollektivtrafik under sommarloven. Fackavgiften blir avdragsgill. En ny myndighet för arbetsmiljö ska inrättas. En karensdag i a-kassan försvinner. Barnbidraget höjs. 

Alla får påsar ett år före valet. Rent partitaktiskt är det logiskt, men det är inte vad Sverige behöver.

Risk för överhettning och kraschlandning

Svensk ekonomi går visserligen för högtryck just nu. Men Riksbanken eldar ändå på med minusränta och obligationsköp. Ju mer regeringen hjälper till att blåsa på elden, desto mer ökar risken för överhettning och kraschlandning.

Att höja barnbidraget, om nödvändigt, borde Magdalena Andersson exempelvis vänta med tills lågkonjunkturen kommer. Det gör den ju, förr eller senare. Då behövs stimulanser. 

Sverige står dessutom inför stora ekonomiska påfrestningar: allt fler äldre, arbetskraftsbrist och flykt från välfärdsjobben, integrationsutmaningar och segregationsproblem, ett rättsväsende och försvar som måste rustas upp. Det handlar om mångmiljardbelopp. 

I stället för att bjuda till skördefest borde regeringen spara i den berömda ladan. Det som satsas nu, måste satsas klokt. 

S-kollegerna i fackrörelsen får en fin present

Elcykelsatsningen är definitivt inte riktigt klok - inte bara för att utspelet lär leda till att elcykelköpandet nu tvärnitar i väntan på de utlovade bidragen. Men varför belöna just dem som inte orkar cykla på en supergrön trampcykel? 

Det är knappast förvånande att arbetarrörelsens parti, Socialdemokraterna, vill återinföra ett skatteavdrag för dem som betalar fackavgift (det togs bort av alliansregeringen). Partikollegerna i fackföreningsrörelsen jublar säkerligen över draghjälpen. Men staten borde inte sponsra människors medlemskap i utvalda föreningar. Det är fackens uppgift att göra sig attraktiva för löntagare. 

Magdalena Andersson borde i stället satsa på reformer som stärker arbetslinjen. Ta bort värnskatten och sänk den där skatten för arbetande pensionärer som helgalet nog höjdes i en tid av stora pensionsavgångar och arbetskraftsbrist. 

"Arbete är en förutsättning för välfärden. Varje arbetad timme bidrar till välfärdens finansiering", som förre skatteministern Thomas Östros (S) sa i en riksdagsdebatt 2007.

Det är lika sant tio år senare.  

 

Läs också:

Magdalena Andersson tar en springnota

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag