Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nooshi Dadgostar slåss för en orättvis reform

S och V överens – men förslaget om pensioner kan behöva stöd för SD, så här säger V-ledaren Nooshi Dadgostar själv efter uppgörelsen.
Nooshi Dadgostar kräver att S ska runda pensionsgruppen och höja garantipensionen. Annars blir det röd knapp.
Foto: OLLE SPORRONG
Magdalena Andersson måste hålla emot kravet. Rädda vad som räddas kan av pensionssystemets integritet.
Foto: OLLE SPORRONG

Nooshi Dadgostar vill höja garantipensionen – men då minskar respektavståndet till dem som har slitit i låglöneyrken i 30-40 år. Magdalena Andersson (S) måste hålla emot.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Vänsterpartiet kräver höjd garantipension för att stödja Magdalena Anderssons upphöjelse till statsminister. I måndags talade Nooshi Dadgostar sammanbitet om människor som jobbar och sliter i ett helt arbetsliv” för en usel pension. 

Men pensionärsorganisationen PRO ställde sig kallsinnig: ”Det är inget vi prioriterar”.

Det låter ju märkligt – men det är det inte. Garantipensionen är ett grundskydd för dem som har jobbat lite eller inte alls. När den höjs, minskar det så kallade respektavståndet till dem som har jobbat och slitit i 30-40 år i låglöneyrken. Efter höjningen i fjol har det i vissa fall förbytts i ett ”långnäse-avstånd”:

En pensionär som aldrig har jobbat och får full garantipension och fullt bostadstillägg, kan få ut mer efter skatt än en nypensionerad undersköterska med 25 000 kronor i slutlön, enligt SPF Seniorerna. 

Men Dadgostars retorik faller i bördig jord. Det kan hon tacka Socialdemokraterna för.

Att Sverige har fler relativt fattiga pensionärer än grannländerna beror på att de svenska reallönerna har ökat kraftigt.

S fiskar numera pensionärsröster med hjälp av pensionspopulism. Ständigt trummar man in att pensionssystemet är ”underfinansierat” och att fattigdomen breder ut sig.

Det stämmer inte. Pensionssystemet är robust och de totala inkomsterna för pensionärer – inklusive tjänstepensioner – stiger för varje ny kull. Dagens 66-åringar har 72 000 kronor mer att röra sig med än de som var lika gamla för 12 år sedan. 

Att Sverige har fler relativt fattiga pensionärer än grannländerna beror på att de svenska reallönerna har ökat kraftigt. Men sett till absolut fattigdom – att en person inte klarar räkningarna eller en oförutsedd utgift – hade Sverige runt 24 000 fattiga pensionärer år 2018, av totalt 2,3 miljoner. Det är en beklaglig, men låg andel. Mindre än en procent.

”Ja, Sverige är bäst i Europa”, konstaterade Daniel Barr, Pensionsmyndighetens generaldirektör, i en DN-intervju nyligen. 

Han påpekade också att äldre med riktigt låga inkomster faktiskt får en högre inkomst när de går i pension än vad de hade fem år före pensioneringen. Mycket tack vare garantipensionen och bostadstillägget.

Om V och S beslutar att förbättra för de fattigaste pensionärerna är höjt bostadstillägg en betydligt bättre metod.

Vänsterpartiets krav på att S ska runda pensionsgruppen och höja garantipensionen är oseriöst. Men Socialdemokraterna har berett marken, både i ord och i handling. Med införandet av det aparta inkomstpensionstillägget öppnade man Pandoras ask. Det bryter helt mot pensionssystemets bärande livsinkomstprincip och finansieras över statsbudgeten.

Förhoppningsvis räddar Magdalena Andersson vad som räddas kan av pensionssystemets integritet, och kör inte över pensionsgruppen. 

Om V och S beslutar att förbättra för de fattigaste pensionärerna är höjt bostadstillägg en betydligt bättre metod. Då värnas pensionssystemets arbetslinje – och ”alla som kan jobba, ska jobba”, som den nya S-ledaren sade i sitt installationstal.

Det svenska pensionssystemet är en juvel. Kasta den inte i havet.

”Det vore olyckligt Centerpartiet skulle skrämmas bort”

Nooshi Dadgostar (V) efter överenskommelsen: ”Det vore olyckligt Centerpartiet skulle skrämmas bort”.