Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S gör medborgare till gapiga tiggare

Energiminister Khashayar ”Kash” Farmanbar räknar med att ett av tre hushåll ska få kompensation för hög elräkning via sitt nätbolag under våren.
Foto: OLLE SPORRONG
”Exceptionellt”, sa finansminister Mikael Damberg. Och ”ska inte göras igen”. Njäe, kanske inte exakt likadant när det blir kallt nästa vinter igen. Om han sitter kvar.
Foto: OLLE SPORRONG
En bild av el-eländet från 6 december i fjol. Trots den stora skillnaden mellan el-områdena ska S-ersättning gå ut lika för alla.

Är tillräckligt många arga på elpriser eller pensionsnivån kommer S-regeringen springande med nya bidrag. Det är skadligt godtyckligt.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Förra veckan berättade finansminister Mikael Damberg, S, att de värst drabbade hushållen ska få kompensation för vinterns höga elräkningar.

Människor som investerat i fjärrvärmeanslutning, solpaneler och värmepumpar protesterade.

Varför ska de som inte sett om sitt hus premieras?

Nu har Damberg och energiminister Khashayar ”Kash” Farmanbar presenterat förslaget. Alla hushåll med en månadsförbrukning över 300 kWh ska få bidrag i efterskott, som lägst 300 kronor sammanlagt för december, januari och februari. Oavsett vilket elområde de bor i.

Invånare i Norrland får alltså samma stöd som villaägare i Skåne där elpriset var nästan tre gånger så högt i december.

Det finns ett tak vid 2 000 kWh. Maxbeloppet som betalas - tillbaka eller genom avdrag på senare elräkningar - är 6 000 kronor.

Det är snabbt och smidigt och ger en rejäl kompensation för hus med direktverkande el”, sa Farmanbar.

Det vill säga fritidshus. Över 400 000 sommarstugor värms med direkt-el, ofta med en kamin som komplement. Bara 150 000  permanentboenden har den lösningen, enligt Energimyndigheten. 

1,2 miljoner småhus har olika typer pumpsystem, som drar betydligt mindre el.

Regeringen räknar med att två miljoner hushåll får stödet. En del kommer att få dubbla stöd, ett för fastboendet och ett för fritidshuset.

Så hade det även blivit med Moderaternas förslag om sänkt skatt retroaktivt, som inte är mer smakligt. Det är samma form av godtycklig gåvopolitik.

Vi riskerar att bli gapiga tiggare i förhållande till staten, snarare än medborgare som planerar för sin framtid.

Finansminister Mikael Damberg försäkrade att detta är en engångshändelse.

Det bör ingen tro på. Det blir vinter nästa år också, och att Ryssland skulle sluta använda naturgasen som politiskt påtryckningsmedel är en naiv föreställning. De många människor som överraskats av brutalt höga elräkningar i vinter borde få stabila regler att förhålla sig till.

Ytterligare ett skäl att misstro Dambergs uttalande om att detta är en ”exceptionell” åtgärd, är att regeringen inte pallar att stå emot opinionsstormar.

Sverige har ett robust pensionssystem, en förebild för många länder. Men på senare år har allt fler klagat över att de är ”fattigpensionärer” och krävt högre inkomster. 

I höstas vek sig regeringen. I år ska runt 700 000 äldre få ett tillfälligt garantitillägg - från statsbudgeten, inte pensionssystemet - på max 1 000 kronor i månaden. 

Första utbetalningen sker lägligt i valmånaden september. Efter årsskiftet ska pengarna läggas ihop med bostadstillägget.

Elkompensationen kostar statskassan sju miljarder kronor. Garantitillägget till pension går på 7,5 miljarder kronor om året.

Sverige har höga skatter. Det behövs för en rejäl förstärkning av rättsväsendet och äldreomsorgen, till exempel.

Men när politiker använder skattemedel som stora, slumpartade presentpengar naggas tilliten till den svenska modellen. 

Vi riskerar att bli gapiga tiggare i förhållande till staten, snarare än medborgare som planerar för sin framtid.

Det är inte hållbar politik.