S blundar för sitt eget spelberoende

Ardalan Shekarabi är hård mot spelbolagen – men inte Socialdemokraternas eget lotteri.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sedan 1950-talet har Socialdemokraterna tjänat över tre miljarder kronor på sina spel och lotter.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Ardalan Shekarabi går till storms mot giriga spelbolag, men utformar regler för att maximera Socialdemokraternas egna spelvinster. Blir det annorlunda denna gång?

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Ardalan Shekarabi har under sin tid som ansvarigt statsråd profilerat sig som tuff mot spelbolagen. Han har hotat med att införa ett totalförbud mot spelreklam och infört insättningstak hos nätkasinon under pandemin.

Socialförsäkringsministern är dock inte lika hård mot alla bolag. Socialdemokraternas eget spelbolag Kombispel har hittills behandlats med silkesvantar – trots att bolaget genom åren uppvisat en häpnadsväckande brist på moral.

År 2017 avslöjade DN att Kombispel under knappt tre års tid hade skickat Kronofogden på lottköpare över 10 000 gånger. Många av dem var redan skuldsatta, bolaget brydde sig nämligen inte om att göra någon kreditkontroll. 

Skandalen möjliggjordes av att S-regeringen drivit igenom ett undantag för det egna spelbolaget från förbudet mot att sälja lotter på kredit.

Regeringens svar på missförhållandena har varit att ge Kombispel ännu fler förmåner. När spelmarknaden öppnades upp för konkurrens 2019 undantogs de så kallade allmännyttiga lotterierna – dit Kombispel hör – från den vinstskatt om 18 procent som övriga bolag tvingades betala.

Och när en tidigare S-riksdagsledamot på uppdrag av S-regeringen häromåret utredde spelmarknaden föreslog hon ett undantag så att S-märkta Kombispel skulle få fortsätta att locka kunder med rabatter och bonusar som är förbjudna för kommersiella bolag.

Det är låga odds på att han gör det som är bäst för partikassan.

Men så är intäkterna också viktiga för partiet. Sedan en S-regering först gav det egna partiet rätten att ge ut lotter på 1950-talet har Socialdemokraterna och SSU tjänat över tre miljarder kronor på spel som Femman, Kombilotteriet och Glädjelotten. 

Nu kan intäkterna vara hotade. I juni lade finansdepartementet fram en promemoria om ”Särskild måttfullhet vid marknadsföring av spel till konsumenter”. Den är till skillnad från Spelmarknadsutredningen inte författad av en tidigare S-riksdagsledamot utan av tjänstemän, skriver DN.

I den föreslås att en gräddfil för de allmännyttiga bolagen tas bort. Samma reklamregler ska gälla för alla bolag. Det skulle exempelvis göra det svårare att sälja lotter via telefon och direktreklam.

Men nu ökar den interna pressen på Ardalan Shekarabi att även denna gång undanta Kombispel och de allmännyttiga lotterierna. 

”Det är svårt att sälja en produkt som är drömmen om vinsten utan att få prata om drömmen om vinsten,” klagade Jonas Lindholm, vd för Kombispel, i en inkännande artikel i partitidningen Aktuellt i politiken

Socialdemokraterna har en unik position på spelmarknaden. Partiet kan agera både spelare och domare. Hittills har man använt den makten till att utforma lagar och regler för att maximera de egna spelvinsterna.

Frågan är vilken väg Ardalan Shekarabi och S-regeringen väljer denna gång. Att döma av historien är det låga odds på att han gör det som är bäst för partikassan.