Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S är ute på hal is

ÖPPNAR FÖR SD. Magdalena Andersson har bestämt sig för att sänka Anders Borgs förslag om höjd brytpunkt för statlig inkomstskatt. Med hjälp av SD som vågmästare. Foto: Cornelia Nordström

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Sverigedemokraterna har haft svårt att vinna inflytande sedan de tog sig in i riksdagen 2010. Trots att de har rollen som vågmästare har partiet fört en anonym tillvaro i kulisserna.

Men nu har man plötsligt fått en chans att kliva fram i rampljuset.

Finansministerkandidaten Magdalena Andersson (S) har bestämt sig för att stoppa Anders Borgs förslag om att höja brytpunkten för när man ska börja betala statlig inkomstskatt. Tillsammans med V och MP kommer man att sänka detta skattesänkningsförslag i ett enskilt utskottsinitiativ - skräddarsytt för att få med SD på tåget och därmed en riksdagsmajoritet mot regeringen.

Om de rödgröna i stället hade valt att bunta ihop brytpunkten med det femte jobbskatteavdraget i samma protestpaket hade SD inte följt med. SD är ju numera för detta omtalade jobbskatteavdrag.

Gissa om Jimmie Åkesson jublar i riksdagskorridoren - äntligen ett erkännande av SD:s vågmästarstatus i riksdagen! Det ratade partiet blir nu kungamakare i skattepolitiken, och det bara ett år före valet.

Det kan inte ha varit ett okontroversiellt beslut i den socialdemokratiska riksdagsgruppen. Visserligen bryter man inte direkt mot vallöftet att aldrig samarbeta med SD, men det är likväl ett slags glidning. Man väljer att anpassa sin oppositionspolitik efter SD:s ställningstaganden.

En annan följd av Socialdemokraternas vägval är att man bryter mot andan i budgetramverket, som säger att budgeten ska behandlas i dess helhet. Riksdagen ska inte kunna plocka ut delförslag och rata dem efter behag.

Socialdemokraterna har i grunden rätt i sin kritik att regeringen lånar till skattesänkningar. Det finns inget utrymme för permanenta och ofinansierade skattesänkningar.

Problemet är att Socialdemokraternas egen politik inte heller håller ihop. Man tänker behålla det jobbskatteavdrag som man så intensivt kritiserar för att underminera statsfinanserna och välfärden. Och då inställer sig frågan: vad ska då hända med alla de egna utlovade satsningarna? Ska de skrotas? För inte tänker väl Socialdemokraterna använda reformutrymmet två gånger?

Det är svårt att få ihop Magdalena Anderssons kritik mot Anders Borg. Regeringen slarvar med finanserna och äventyrar överskottsmålet, men själva tänker S både genomföra egna reformer och behålla regeringens skattesänkningar. För att den ekvationen ska gå ihop krävs mycket omfattande skattehöjningar framöver.

Socialdemokraterna har också blivit oroväckande populistiska i sin kritik mot beskattningen av höginkomsttagare. I nationen med världens högsta marginalskatter föreslås en blygsam höjning av brytpunkten för statlig skatt från 36 150 kronor i månaden till 37 400 kronor. Rimligt? Ja, det totala löneläget har ju stigit och allt fler utsätts för progressiviteten i skattesystemet.

En ännu bättre prioritering hade varit att slopa den skadliga värnskatten, men att Sverige måste få ner de höga marginalskatterna borde även en S-ledning medge.