Finansminister Magdalena Andersson (S) borde ompröva Socialdemokraternas fördelningspolitik. Foto: ADAM IHSE/TT
Finansminister Magdalena Andersson (S) borde ompröva Socialdemokraternas fördelningspolitik. Foto: ADAM IHSE/TT

S ägnar sig åt plakatpolitik

Publicerad

Den fördelningspolitik som den rödgröna regeringen ägnar sig åt kan bäst beskrivas som plakatpolitik.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Vi kommer att få höra många lovord om den egna vårbudgeten de närmaste dagarna. Inte minst lär den presenteras som ett viktigt steg för att minska de växande klyftorna i landet. 

Konkret handlar det om att medel- och höginkomsttagare ska betala mer i skatt från och med årsskiftet. Det blir höjd skatt med 150 kronor i månaden för dem som tjänar runt 39 000 kronor i månaden och uppåt samt 200 kronor mer på månadsinkomster på cirka 60 000 kronor och uppåt.

Samtidigt sänks skatten för pensionärer, med som mest uppemot 200 kronor i månaden på pensioner runt 14000 kronor i månaden. Skatten sänks även för dem som lever på förtidspension.

Det kommer att presenteras som klassisk fördelningspolitik av bästa sort. I själva verket är det mest en skadlig form av signalpolitik.

Det är inte ens säkert att skattehöjningarna ger några extra pengar till statskassan att tala om. Höga marginalskatter på arbete gör att människor tvekar att ta ett extra pass eller på andra sätt anstränga sig ytterligare. Det visar forskningen, och det är därför nationalekonomer så kraftigt avråder från den sortens förslag.

Arbetslinjen gynnar alla

Tajmingen är också den sämsta tänkbara. I ett läge där det råder akut arbetskraftsbrist i Sverige behöver vi alla extra timmar som poliser, civilingenjörer och läkare är beredda att lägga ner.

Även försöken att kompensera grupper som har släpat efter är missriktade. Det är riktigt att jobbskatteavdragen i kombination med stora reallöneökningar har gjort att löntagarna har dragit ifrån andra grupper. Men det har också varit avsikten med arbetslinjen - att det ska löna sig bättre att arbeta än att uppbära andra former av ersättningar. Det är den bästa garantin vi har för att säkra framtidens välfärd och pensioner. Vill man hjälpa fattiga pensionärer finns det betydligt mer träffsäkra sätt, såsom att höja de kommunala bostadstilläggen.

Det som däremot sticker i ögonen är hur husägare och bostadsrättsinnehavare har gynnats under senare år. Bostadsbristen i kombination med rekordlåga räntor och ett skattesystem som premierar ägande har skapat mängder av nya miljonärer. 

Förmögenheter har bildats utan att många har rört ett finger. De har inte tagit några extrapass i vården eller nattskiftet i fabriken. De har bara ägt sitt boende.

Denna förmögenhetsbildning har Socialdemokraterna inga planer på att rucka. Den som sover sig till sina miljoner ska garanteras EU:s mest generösa ränteavdrag och slippa betala statlig fastighetsskatt. Det är de som jobbar för hårt som ska klämmas åt.

Satsa på en skola i världsklass i stället

Det går inte ihop. Socialdemokraternas form av fördelningspolitik är varken effektiv eller rättvis. Om de rödgröna menar allvar med att försöka utjämna livschanser borde de koncentrera sig på att skapa en skola i världsklass och beskatta ägande i stället att höja världens högsta marginalskatter.

Vårbudgeten signalerar plakatpolitik när den är som sämst. 

 

Läs också: Ta tag i Sveriges perversa skatter 

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag