Moderaten Lars-Ingvar Ljungman (tv) i lilla Vellinge är Sveriges högst betalde kommunpolitiker. Här skakandes hand med partikollegan Göran Holm. Foto: Lasse Svensson
Moderaten Lars-Ingvar Ljungman (tv) i lilla Vellinge är Sveriges högst betalde kommunpolitiker. Här skakandes hand med partikollegan Göran Holm.  Foto: Lasse Svensson

Ryt, Reinfeldt

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Flyktingbarnen möts av skylten "Välkommen till Vellinge. Här är friheten större".
Det är en skylt och ett budskap som det moderata kommunalrådet Lars-Ingvar Ljungman gillar starkt; så starkt att när skylten blev stulen engagerade sig kommunalrådet personligen i fallet.
Men skylten ljuger. Alla är inte välkomna till denna ytterst välmående lilla skånska kommun. Särskilt inte ensamkommande flyktingbarn.
Malmö stad har via ett företag hyrt 30 platser på ett vandrarhem i Hököpinge i Lars-Ingvar Ljungmans kommun. Detta faktum har fått Ljungman att protestera våldsamt och kalla Malmös agerande för "oacceptabelt", samt säga att det "kan inte längre vara ett kommunalt problem i Sverige att ta emot denna strida ström av tonårspojkar."
I går tog Ljungman till nya vapen och skickade sina inspektörer från miljöskyddsförvaltningen till vandrarhemmet. De skulle "kontrollera" huruvida det lever upp till brandsäkerhetskraven. Och nästa steg? Att plocka fram ett rivningsföreläggande?

Nej, Moderaterna i Vellinge vill inte ha någon flyktingmottagning och det gör rimligen extra ont i den mörkblåa själen när flyktingbarn från Malmö skickas över kommungränsen. Samtidigt punkterar Malmös initiativ det gamla Vellingeargumentet att det inte finns något boende för flyktingar i kommunen.
Ljungmans formella protest - mot att han skulle vara överkörd av Malmö - är inte trovärdig. Ingen behöver tveka: hans stenhårda nej till all flyktingmottagning är äkta.
Vi talar om en kommun med 33000 invånare och Sveriges lägsta kommunalskatt. Bakom flyktingmotståndet finns en oro för de kommunala kostnaderna. Men någon oro i det moderatstyrda kommunfullmäktige kan inte skönjas när det gäller arvoderingen av styrande moderatpolitiker. Lars-Ingvar Ljungman i lilla Vellinge är nämligen Sveriges högst betalde kommunpolitiker med hela 104000 kronor i månaden.
Hos Vellinge-Moderaterna är uppenbarligen solidariteten med den egna plånboken betydligt större än solidariteten med barn på flykt undan krigets fasor.

Anders Borg har ständigt synpunkter på ersättningsnivåerna i finanssektorn. Någon som hört honom kritisera sina moderata partikollegor?
Det moderata flyktingmotståndet i Vellinge stänker tveklöst upp på central nivå i partiet och fläckar bilden av de nya Moderaterna som ett mjukare, mänskligare, medkännande parti.
Lars-Ingvar Ljungman är en politisk belastning för Fredrik Reinfeldt och ett minimikrav är att partiledaren tar avstånd från Ljungmans absurda påståenden.
Medan andra politiker, inte minst moderater, är upptagna med att fira 20-årsminnet av Berlin-murens fall, kämpar Vellinges Honecker med att försvara sin kommunmur.
Lika förljuget som DDR-retorikens frihetsbudskap var, lika förljuget är det i Vellinge.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag