Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryssland är en svart fars från början till slut

MOSKVA. Samtidigt som Putin var i London pågick rättegången mot de tre unga kvinnorna i punkbandet Pussy Riot. En rättegång som verkar avgjord på förhand.
Foto: Mikhail Metzel

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Rysslands president Vladimir Putin är i London för att låna lite OS-glans. Men inget mått av flaxande OS-flaggor eller ryska sportframgångar kan dölja att han är en ondsint och löjlig liten figur.

I en rättssal hemma i Moskva sitter "Pussy riot": Nadezjda Tolokonnikova, 22, Maria Aljochina, 24 och Jekaterina Samutsevitj, 29. De är åtalade för "huliganism".

Dessa småbarnsmammor har suttit häktade sen i mars och riskerar sju års fängelse. Utanför rättssalen står elitsoldater med Kalasjnikovgevär, inne i salen bidrar en rottweiler till säkerheten kring de tre kvinnorna, som för säkerhets skull sitter i en bur.

Är de medlemmar av al-Qaida? Nej. Maffiapampar? Nej. De sprang in i en katedral i Moskva och tjoade "Jungfru Maria, heliga moder - släng ut Putin!"

Det är en svart fars från början till slut, och den sammanfattar det ryska tillståndet väl: politikerna är korrupta, rättsväsendet är korrupt, kyrkan är korrupt och alla håller varandra om ryggen.


Inför presidentvalet i vintras uppmanade patriarken Kirill, den ortodoxa kyrkans ledare, sina trosfränder att rösta på Putin. Vid den tiden var ryssarna ovanligt upproriska. De största demonstrationerna sedan 90-talet hade genomförts efter allt valfusk i dumavalet. Och nu skulle Putin fuska sig till en ny presidentperiod. Det var i det klimatet Pussy riot genomförde sin manifestation.

Kirill blev rasande. Putin agerade. Ryssland råkar ha en sekulär författning och hädelse är inte ett brott. Men rättsapparaten totade ihop ett åtal ändå.

Enligt journalisten och historikern Georgij Bovt bygger åtalspunkterna på citat från texter från 500- och 600-talet. Bovt skriver också, i Moscow Times, att om kvinnorna hade åtalats för samma sak under tsartiden, hade de riskerat mellan tre och sex månaders fängelse. Nu, alltså: sju år.

Rättsväsendet har behandlat de åtalade som skyldiga från början, och söker bryta ner dem genom att de berövas sömn, mat, vila och möjlighet att förbereda sig.

Pussy riots försvarsadvokat försökte få domaren avsatt eftersom han inte fick träffa sina klienter och har förbjudits att ställa majoriteten av de frågor han vill rikta till vittnena från katedralen. I onsdags twittrade han att dokument hade förfalskats. Men domaren sitter förstås kvar.


Tror Putin att han kan kväsa all opposition med repression? Kanske. Eller så reagerar han bara på det enda sätt han kan. Oavsett sina motiv, gör han sönder Ryssland.

Tidigare i år sa Vladimir Putin att "2015 ska Ryssland vara en av världens största ekonomier".

Men vägen till hållbart välstånd går via renhåriga politiker, en rättsapparat man kan lita på, öppenhet, debatt och förtroende mellan människor. Det är mycket möjligt att Putin struntar i det, att makten i sig är hans mål. Men de ryssar som bryr sig om Ryssland - må de ha kraft och mod att fortsätta protestera.

0