Energiminister Ibrahim Baylan. Foto: Lisa Mattisson Exp
Energiminister Ibrahim Baylan. Foto: Lisa Mattisson Exp

Rysskyla, och snart har MP stängt av elen

Publicerad

Rysskylan borde få energiminister Ibrahim Baylan och andra energiansvariga politiker att tänka på kärnkraften. Och på Putin.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Energipolitik är i högsta grad säkerhetspolitik. Med stabila elöverskott skulle Sverige kunna exportera el till de baltiska staterna via den nya kabeln Nordbalt och minska deras beroende av rysk gas och olja.


Fyra av Sveriges tio kärnkraftsreaktorer är nu på väg att avvecklas i förtid. Det innebär en kapitalförstörelse för flera tiotals miljarder och ett samhällsekonomiskt vansinne. Avvecklingstakten överträffar dessutom kärnkraftmotståndaren Åsa Romsons vildaste drömmar. Men så har regeringen genom att höja den speciella straffskatten på kärnkraft - effektskatten - också tagit ett rejält stryptag på kärnkraftselen.

Och Åsa Romson och övriga miljöpartister jublar säkert nu hela vägen till Rosenbad.


För i Dagens Industri varnar Vattenfalls kärnkraftsdirektör Torbjörn Wahlborg för att bolaget kanske måste stänga sina reaktorer i förtid. I egenskap av majoritetsägare i både Ringhals och Forsmark innebär det att Vattenfall kan tvingas stänga fem av de sex återstående reaktorerna i Sverige och det före år 2020.

Då träder nämligen nya säkerhetskrav i kraft, vilket innebär att Vattenfall under 2016 måste bestämma sig för om nödvändiga investeringar på motsvarande fyra miljarder är ekonomiskt försvarbart.

Och så är inte fallet i dag med effektskatten och prognoser om fortsatt låga priser, säger Wahlborg.

Verkligheten ser därmed ännu en gång ut att vara på väg att springa ifrån politiken. Regeringen har tillsatt en energikommission med energipolitiker från riksdagens partier. Kommissionen ska enligt direktivet - och Stefan Löfvens drömmar - nå en bred överenskommelse med "särskilt fokus" på elförsörjningen efter år 2025-2030.

Det vore bättre om dagens generation av ansvariga politiker i stället koncentrerade sig på vad som sker i nutid och några år framåt - i stället för seminarieövningar utifrån Energimyndighetens gissningar om att Sverige år 2030 med ett elöverskott kan exportera 21 terawattimmar.


Energikommissionen ska vara klar med sitt jobb om ett år. I det fall Vattenfall under 2016 kommer fram till att dra kärnkraftssladden ur väggen före 2020 är kommissionens slutbetänkande inaktuellt innan det ens har hunnit presenteras.

Den svenska elintensiva basindustrin har också investeringsbeslut att fatta och kan inte ta hänsyn till att Stefan Löfven vill begrava motsättningarna om kärnkraften med Miljöpartiet i en pratkommission. MP:s roll som bromskloss när det gäller att verklighetsanpassa migrationspolitiken tvingade till slut Stefan Löfven till en panikutryckning. Det verklighetsfrånvända mönstret går igen när det gäller energipolitiken, och notan för MP:s regeringsmedverkan kan därmed bli mardrömslik.

Energiminister Ibrahim Baylan medger att läget är allvarligt. Det räcker inte. Den elintensiva basindustrins direktörer måste ställa sig på barrikaderna. Effektskatten måste snarast skrotas.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag