President Recep Tayyip Erdogan och hans anhängare vill stärka den egna makten. Det kan innebära slutet för Turkiets demokrati. Foto: / AA / TTPresident Recep Tayyip Erdogan och hans anhängare vill stärka den egna makten. Det kan innebära slutet för Turkiets demokrati. Foto: / AA / TT
President Recep Tayyip Erdogan och hans anhängare vill stärka den egna makten. Det kan innebära slutet för Turkiets demokrati. Foto: / AA / TT
Selahattin Demirtas är ledare för det kurdiska partiet HDP och motståndare till Erdogan. Han sitter fängslad sedan november. Foto: LEFTERIS PITARAKISSelahattin Demirtas är ledare för det kurdiska partiet HDP och motståndare till Erdogan. Han sitter fängslad sedan november. Foto: LEFTERIS PITARAKIS
Selahattin Demirtas är ledare för det kurdiska partiet HDP och motståndare till Erdogan. Han sitter fängslad sedan november. Foto: LEFTERIS PITARAKIS

Rösta nej till en turkisk diktatur

Publicerad

Denna söndag röstar Turkiets folk om en ny författning. I praktiken är det en omröstning om landets demokrati.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Folkomröstningen i Turkiet är kulmen på en lång kamp om maktfördelningen mellan sittande president Recep Tayyip Erdogan och hans många meningsmotståndare.

I januari lade Erdogans parti AKP fram ett paket med 18 förslag till grundlagsändringar i det turkiska parlamentet. Posten som premiärminister ska tas bort, ansvaret för regeringsbildning faller på presidenten. Vidare ska presidenten slippa förankra beslut i parlamentet och kunna styra via dekret. Men det stannar inte där. 

Det folkvalda parlamentet ska även berövas all makt över regeringen och presidenten ska kunna upplösa det på egen hand. Han får också makt att utse 12 av 15 domare i landets högsta juridiska organ. 

Det innebär i praktiken att bara presidenten kan styra landet framöver. En ordning där parlament, regering och rättsväsende underställs statschefen vore ett långt kliv bort från demokrati. Det är om detta som söndagens folkomröstning handlar.

Jämn kamp trots fängslat motstånd

Fram till valdagen har de flesta opinionsmätningarna visat på dött lopp. Några har visat ett knappt övertag för ja-sidan. Undantaget är de regeringsvänliga statsmedierna som förmedlat klar fördel för Erdogan. 

Maktstriden har inte skett på lika villkor. Sedan militärkuppen förra sommaren råder undantagstillstånd i Turkiet. Det har Erdogan utnyttjat för att isolera och decimera all tänkbar opposition. 

Det kurdiska partiet HDP, Erdogans hatobjekt, har fått 5 000 partimedlemmar fängslade, inklusive ledaren Selahattin Demirtas. De anklagas för delaktighet i terrorism och i sommarens kuppförsök.

Totalt har fler än 110 000 personer fängslats eller rensats bort från myndigheter, medier och politiska partier. 150 regeringskritiska nyhetsmedier har stängts ner. AKP har åtnjutit massiv medieexponering medan motståndarna kvästs eller censurerats. En undersökning uppmätte 83 timmars tv-tid för AKP inom loppet av tio dagar, medan HDP fick 30 minuter.

Turkiets demokrati står på spel

Antas den nya författningen är Turkiets demokrati illa ute. De konstitutionella motvikter som behövs i presidentstyrda länder saknas i de nya skrivelserna. Landet kommer inte längre ha något skydd mot ett auktoritärt styre. Venedigkommissionen, EU:s demokratiövervakare, har i ett utlåtande varnat för just detta.

En vinst för Erdogans förslag betraktas av ja-sidan som en nödvändighet för att skänka lugn till landet. Erdogan och AKP har siktat på att transformera landet och presidentämbetet i mer än tio år. Motståndarna fruktar - med rätta - för att landet förfaller till en diktatur utan politisk opposition, fria medier, oberoende rättsväsende och lagstyre. 

Oavsett utfall är Turkiet ett delat land på väg bort från demokrati och samarbete. Söndagens omröstning kan vara folkets sista chans att rädda lite av den sköra demokrati som ännu finns kvar i landet. Låt oss hoppas att de tar den.

 

Läs mer: 

Kuppen drar Turkiet närmare avgrunden 

Erdogan drar ner Turkiet i totalt mörker 

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag