Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Romsons "olyckor" tyder på grön röta

Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: Jessica Gow / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Har Åsa Romson bara en väldig otur när hon pratar eller säger hennes språkval något om kulturen och värderingarna inom Miljöpartiet?

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I en intervju i SVT på tisdagsmorgonen sa språkröret att Mehmet Kaplan "var ordförande i Unga muslimer i svåra situationer som kring 11 september-olyckorna och liknande".

Romsons förklarade senare uttrycket med att: "Olyckan är att vi fick en väldigt hård debatt kring integrationen och kring hur samhället växer med olika religioner sida vid sida och den diskriminering som kom".

Det är förvisso sant att svenska muslimer vittnade om ökad misstro och hätskhet efter dåden. Men det är ingen som helst ursäkt för att relativisera de monstruösa attentaten i New York och Washington DC.

Så hur är det ställt med reflexerna vad gäller islamism och terror inom MP?

Romsons senaste "felsägning" påminner om när hon i valrörelsen sa att Medelhavet blivit ett Auschwitz. Även då inställde sig frågor om relativisering inom MP, om bristande reflexer vad gäller Förintelsen och antisemitism.

Hur går egentligen diskussionerna kring fikaborden i Miljöpartiet om sådant kan bluddras ut?


Den senaste tidens händelser ställer dessa frågor i blixtbelysning. Miljöpartiets språkrör och andra miljöpartister som har uttalat sig de senaste dagarna, verkar helt sakna krisinsikt vad gäller affären Mehmet Kaplan.

De har uppenbarligen inte haft problem med Kaplans medlemskap i Charta 2008, en förening "för rättssäkerhet i den så kallade terroristjakten". Som styrelseledamot försökte Kaplan bland annat få resning för Ali Berzengi, som 2005 dömdes till fem års fängelse samt utvisning för bland annat förberedelse till terroristbrott.

MP rubbades inte heller i sin tro på Kaplan när han bjöd in antisemiten och terroristsympatisören Yvonne Ridley att tala i riksdagen.


Partiet verkar likaledes obekymrat inför Kaplans återkommande kontakter med islamistorganisationen Milli Görüs och rent blint för de besvärande kopplingarna mellan partiet och turkiska AKP.


Redan innan Kaplan-affären briserade skrev Johannes Forssberg, kolumnist på denna sida, om flera miljöpartisters försvar för Erdogans auktoritära regim.

SVT har senare kartlagt Mehmet Kaplans täta kontakter med Rafet Candemir, miljöpartist från Skärholmen. Candemir har av turkiska staten utsetts till Sveriges representant i ett i nybildat råd - en bricka i Turkiets strategi för att "knyta utvandrade turkiska medborgare närmare staten", berättar SVT. "Genom att stötta dem till framgång och höga positioner i samhället hoppas de kunna dra fördel av dem."

Miljöpartiet reagerade inte på Forssbergs artikel. Och partiet fortsätter att inte reagera på en partimedlems starka kopplingar till en främmande regim och dess intressen, i armkrok med det nu avgångna statsrådet.

Allt detta är fullkomligt förödande för Miljöpartiet. Finns det ingen kärna i detta parti? Inga gränser som inte får överträdas?

 

Läs också:

Även här är muslimerna offere för fanatikerna

Obegripligt att MP tolererar Erdogan-försvarare i sina led

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor