Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Romantisera inte cannabis

Marijuana i en butik nära dig? Nej, Sverige bör inte legalisera cannabis.
Foto: BRENNAN LINSLEY / AP TT NYHETSBYRÅN

Sverige ska inte legalisera cannabis. Däremot finns det skäl att vara mer öppen i synen på hur missbrukare och människor med svår smärta ska behandlas.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

På måndagen hölls det kontroversiella seminariet i Riksdagen om en legalisering av cannabis i Sverige. Initiativtagaren, Anders Schröder (MP), känner antagligen att det blåser medvind för den sortens budskap, både internationellt och bland de politiska ungdomsförbunden här hemma.

Kanada planerar att legalisera cannabis nästa sommar. Flera amerikanska delstater såsom Colorado, Nevada och Oregon har redan tagit steget fullt ut medan europeiska länder som Nederländerna och Portugal avkriminaliserat centrala delar av narkotikapolitiken. 

Argumenten för en legalisering brukar variera, från att drogens farlighet överdrivs till att det skulle vara ett effektivt sätt att störa ut gängkriminaliteten. Schröder pekar på att förbudslinjen inte har fungerat; narkotikan är billigare och mer tillgänglig än någonsin.

Konsumtionen och trafikdöden ökade kraftigt

Låt oss pröva några av dessa argument. Riskerna med cannabis är framför allt kopplade till skadeeffekter på hjärnan, i synnerhet hos tonåringar. Missbruket kan bland annat orsaka ångest, försämrad motorik, psykoser och sämre korttidsminne.

En legalisering skulle sända signalen att drogen är ofarlig och konsumtionen skulle med största sannolikhet öka kraftigt. Då är argumentet om att dra undan vinsterna från de kriminella gängen mer intressant. Men det förutsätter i så fall att staten tar över rollen som langare och öppnar cannabisbutiker över landet. 

Med tanke på drogens farlighet vore det en stötande verksamhet. Dessutom skulle det rimligen införas en 21-årsgräns, vilket skulle garantera en fortsatt marknad för de gängkriminella liksom försäljning av tyngre droger.  

Denver Post utvärderade nyligen effekterna av Colorados legalisering av marijuana år 2013. Bland annat fann tidningen att konsumtionen bland vuxna hade ökat med 42 procent och att antalet bilolyckor med dödlig utgång där föraren var påverkad av marijuana hade ökat dramatiskt. 

Låt fler få smärtlindring

Skälen mot en legalisering är därför fortsatt starka. Däremot bör Sverige ompröva sin dogmatiska vision om det narkotikafria samhället. Den har kostat många människoliv i onödan. Sverige har näst högst narkotikadödlighet i hela EU; bara Estland är värre. 

Glädjande nog tas flera steg i rätt riktning. Metadon- och sprutbytesprogram har byggts ut. Läkare har sedan i somras rätt att skriva ut motgiftet Naloxon till tunga missbrukare som ligger i riskzonen för en överdos. 

I februari kom dessutom ett historiskt beslut från Läkemedelsverket om att ge två personer licens för att använda medicinsk marijuana. Det handlar om patienter med svår nervsmärta där ingen fungerande smärtlindring finns att tillgå.

Sådan pragmatism behöver Sverige mycket mer av för att minska lidande och död. Här bör vi ödmjukt lära av grannländer och andra som har kommit längre än vi. 

Men drogromantik klarar vi oss alldeles utmärkt utan.


Läs också: Ta hårdare tag mot narkotikadöden, Wikström