Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rökridåer på Rosenbad

DRACK VIN. När Carl Bildt, till vänster, bjöd Hillary Clinton på middag under hennes Sverigebesök i fjol snålades det inte på vinet - 20 flaskor beställdes in. När Expressens Niklas Svensson ville få ut kvittona från kvällen var utrikesdepartementet däremot sämre på att dela med sig.Foto: Sven Lindwall

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

När Hillary Clinton var på Sverigebesök i fjol var en av programpunkterna middag med Carl Bildt och hans medarbetare. Till maten dracks bland annat ett 20-tal flaskor rödvin, vilket Niklas Svensson skrev om i gårdagens Expressen.

Innan Svensson kunde skriva sin artikel tvingades han dock vänta i tre månader på att utrikesdepartementet lämnade ut kvittona.

 

Tidigare i veckan kritiserades näringsminister Annie Lööf av konstitutionsutskottet (KU) i ett liknande ärende. När Aftonbladet häromåret granskade internrepresentationen på hennes departement förhalade presssekreteraren utlämningen av viktiga dokument och gav i stället informationen till Sveriges Radio i syfte att ta udden av historien.

Lööf tvingades be om ursäkt för att hon lämnat felaktiga uppgifter till KU. Carl Bildt gav på Twitter i går däremot nonchalanta svar på kritiken. Departementet prioriterade förmodligen andra saker, skrev Bildt och påpekade att det ju pågår ett krig i Syrien.

Offentlighetsprincipen, att allmänheten har rätt att få ta del av handlingar, är en viktig del av vår demokrati. Den gör att maktmissbruk såväl kan förebyggas som upptäckas och är förmodligen en bidragande orsak till att Sverige är ett av världens minst korrupta länder.

 

Kravet på skyndsamhet, som står inskrivet i Tryckfrihetsförordningen, ska förhindra att offentlighetsprincipen blir en papperstiger. Myndigheter ska inte kunna försvåra granskning genom att förhala utlämningen av handlingar.

Det är dock en regel som regeringskansliet regelmässigt bryter mot. Och det har pågått under betydligt längre tid än kriget i Syrien. Justitieombudsmannen (JO) har vid upprepade tillfällen kritiserat de långa handläggningstiderna.

Värst verkar situationen vara just på utrikesdepartementet. KU slog tidigare i år fast att utrikesdepartementets diarium strider mot lagen. Listorna på handlingar har i praktiken inte varit tillgänglig på fyra år.

 

Genom sitt agerande visar regeringspartierna upp en syn på öppenhet och maktutövning som påminner om den man brukade kritisera Göran Persson för.

När Fredrik Reinfeldt tidigare i år frågades ut av Konstitutionsutskottet om orsakerna till bristerna och förseningarna skyllde han dock på yttre faktorer.

Förfrågningarna från allmänhet och journalister har på senare år blivit mer omfattande, förklarade statsministern. Dessutom gör säkerhetsläget att det nuförtiden krävs mer noggranna sekretessgranskningar.

Det kan säkert ligga något i båda förklaringarna. Men den pressande arbetssituationen till trots verkar det alltid finnas tid att informera pressavdelningen om vad som begärts ut. Övertända pressekreterare ges på så vis makt över den grundlagsskyddade offentlighetsprincipen.

Det tyder på att det också finns en annan förklaring till de långa handläggningstiderna: bristande vilja.

Det borde oroa fler än journalister.