Som en skänk från ovan för regeringen. Så skulle man kunna beskriva Moderaternas tanklösa försök att lansera Ulf Kristersson som en beslutsam tuffing. ”Stärk gränsen!” lyder texten över en bild på moderatledaren i jägarkeps och med armarna i kors. Halva Twitter svämmade över av indignation över det okänsliga tilltaget.
En av dem som passade på att surfa på upprördheten var migrationsminister Morgan Johansson (S). Inte undra på. För något som har kommit helt i skymundan i debatten är regeringens egen hållning i frågan.
Enligt Miljöpartiet är det som pågår vid den grek-turkiska gränsen ”djupt ovärdigt”. ”Vad är det vi behöver skydda oss emot? Människor på flykt?” frågar MP uppbragt på sin Facebooksida, och kräver att EU ska hjälpa människorna och värna asylrätten. Bostadsminister Per Bolund (MP) kräver i ett eget inlägg att Europa ska erbjuda en fristad från ”krig, köld och flykt”.
Den rödgröna regeringen är en plattform för fritt tyckande
Är detta också regeringens linje? Alltsedan den akuta krisen bröt ut har de högst ansvariga - statsministern och migrationsministern - legat lågt och svarat undvikande. Under tisdagen hördes dock nya tongångar. Löfven förklarade att EU:s yttre gräns ska hållas och Johansson uppgav att regeringen är redo att hjälpa till, exempelvis med svenska gränspoliser.
Det visar hur dysfunktionell den rödgröna regeringen är. Den fungerar inte som en regering utan som en plattform för individuellt tyckande och recenserande av politiska motståndare. Ibland byter statsministern hatt och hävdar att han bara uttalade sig som partiledare. MP-ministrarna verkar dock alltid kunna behålla näverhatten på.
Det är så oseriöst. Det borde ha varit självklart från första början att Sverige stöder Grekland och EU i ansträngningarna att stå emot Turkiets utpressningspolitik. Alternativen är egentligen bara två: att EU lägger sig platt för Turkiet eller att man riskerar en repris på flyktingkrisen 2015.
Givetvis är det otroligt synd om de många människor som befinner sig i ett utsatt vänteläge i Turkiet. Vi hade kunnat vara dem med mindre tur i livets lotteri.
Storskaliga migrantströmmar är sämsta sättet att ge skydd
Men det finns ingen lagom öppen gräns till EU. Om de migranter som Turkiet har skjutsat till gränsen blir insläppta väntar oändligt många fler. Bara antalet syriska flyktingar som befinner sig i Turkiet uppgår till 3,6 miljoner.
Flyktinglägren är redan överfulla i den grekiska ö-världen. Om gränsen skulle öppnas finns en uppenbar risk att dominoeffekten från 2015 upprepar sig när transitländer väljer att släppa igenom migranter till slutdestinationerna i Tyskland, Österrike och Sverige.
Om Sverige vill hjälpa nödställda flyktingar i världen är storskaliga migrantströmmar av detta slag den sämsta möjliga urvalsmetoden. Många saknar skyddsskäl, majoriteten är unga män, det sker ingen säkerhetsprövning och så vidare.
Allt detta borde vi ha lärt oss vid det här laget. Det måste bli ett slut på det rödgröna kaoset i migrationspolitiken.
UPPDATERING: Texten har uppdaterats under dagen.