Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rödgröna vann mandaten men förlorade makten

I och med DÖ fick Jonas Sjöstedt en guldsits: makt över budgeten, utan helhetsansvar. Nu har maktens tyngdpunkt flyttat högerut. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

De rödgröna vann slaget om mandaten, men är historia som regeringsbildande block. Det är goda nyheter för Sverige. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Allt är inte suddigt i politiken bara för att regeringsbildningen drar ut på tiden. Vissa saker kan man klart utläsa - som att tyngdpunkten i politiken har förskjutits högerut. 

Det kan tyckas paradoxalt med tanke på att de rödgröna, enligt det preliminära valresultatet, har fått mandatövervikt. Man kan säga att de vann slaget, men förlorade kriget. 

En avgörande förändring jämfört med förra mandatperioden stavas DÖ, decemberöverenskommelsen. Denna paniklösning, ämnad att neutralisera SD, ledde vid juletid 2014 till att alliansen avstod alla anspråk på regerings- och budgetmakt. Det skedde dock på villkor att regeringen Löfven bjöd in Vänsterpartiet i budgetsamarbetet. 

När Dagens Industri frågade partisekreterare Tomas Tobé (M) vad alliansen skulle göra om Löfven bröt med V, blev svaret: "Då konstaterar jag att alliansens partier samlar ett större regeringsunderlag än vad Socialdemokraterna och Miljöpartiet gör."

Det var ett icke förhandlingsbart villkor. 

Vänsterns skadliga inflytande i politiken

Socialdemokraterna ville dock inte ha Vänsterpartiet i sin regering, vilket inledningsvis tycktes uppröra Jonas Sjöstedt. Men partiet hamnade ju i den bästa av V-världar: makt utan helhetsansvar. Således har slösaktiga generella gratisreformer hällts över den alltmer välmående medelklassen, som gratis mammografi och primärvård till alla 85-plussare liksom gratis glasögon och mediciner till alla barn. 

V-ledaren Jonas Sjöstedt lyckades också slarva bort frågan om privata aktörer i välfärden. Vi fick en Reepalu-utredning och hetsig debatt om vinsttak och "övervinster". Fokus borde ha legat på de stora problemen: usla utförare som inte rensas ut, en organiserad brottslighet som kan mjölka det offentliga på miljarder, glädjebetyg och vinstjakt i skolan, kostnadsdrivande vårdvalsmodeller med mera. 

Till det ska läggas Vänsterpartiets skadliga syn på skatter. 

Det borgar för en klokare ekonomisk politik

Den guldsadeln har Vänsterpartiet halkat ur, tack och lov. Stefan Löfven vänder sig nu mot mitten och talar om blocköverskridande lösningar. Socialdemokraterna gör förstås det av strategiskt egenintresse, men också av nödvändighet. Alla vägar vänsterut är nämligen stängda för den som vill ha makten i Rosenbad. 

Uppvaktningen provocerar de borgerliga, som mer än något annat vill hålla alliansen intakt. Men för Sverige är det goda nyheter. Vänsterpartiet är på väg att bli politiskt isolerat. Tyngdpunkten i svensk politik har flyttat över på andra sidan blockgränsen.

Det borgar för en klokare ekonomisk politik framöver. Men chansen är också god att vi har sett slutet på den rödgröna röran inom säkerhetspolitiken, där Sverige - som ett av få västländer - röstade för FN-konventionen om förbud mot kärnvapen.

Så blanda upp oron över det politiska läget med förtröstan. Och hugade vänsterpartister kan ta långsemester på Kuba.

 

Läs också:

Rödgrön röra inom säkerhetspolitiken