Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rödgrön röra inom säkerhetspolitiken

Den rödgröna regeringen bedriver en säkerhetspolitik à la carte; det finns något på menyn för alla smaker. Foto: SVEN LINDWALL HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Någon ordning måste det faktiskt vara i en regering. Statsminister Löfven behöver samla ihop sig och ta kommandot över säkerhetspolitiken.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Trots att den ständigt förnekas är den uppenbar för alla - sprickan inom regeringen i synen på säkerhetspolitiken. I ena ringhörnan står utrikesminister Margot Wallström, i den andra försvarsminister Peter Hultqvist.

I en intervju i New York Times nyligen beskrev Wallström sig själv som "pacifist" och förklarade att Sverige varken skulle tillverka eller exportera vapen om det vore upp till henne att bestämma. Det säger det mesta om hennes världsbild. 

Från första stund har hennes fokus legat på FN:s säkerhetsråd. Blicken är fäst långt borta från Sveriges gränser på globala hotbilder som fattigdom och kvinnors underrepresentation i fredförhandlingar.  

Försvarsminister Hultqvist å andra sidan är en uttalad pragmatiker. Han ser att omvärldsläget har försämrats och att Sveriges hela försvarsplanering bygger på att vi får hjälp utifrån i en konfliktsituation. För honom är säkerhetspolitik inte någon seminarieövning, utan praktisk vardag. Det handlar om att så skyndsamt som möjligt stärka säkerhetsarkitekturen runt Sverige, i synnerhet relationen med USA.

En säkerhetspolitik á la carte

Det är i det ljuset som dragkampen inom regeringen om det föreslagna kärnvapenförbudet ska ses. Trätan har nödtorftigt begravts i en utredning tills valet är överstökat. Det hindrade dock inte Margot Wallström från att göra ett utfall mot Nato på nyårsdagen, där hon anklagade alliansen för att hota och pressa Sverige.

I helgen gick dessutom Isabella Lövin (MP) ut på DN Debatt och förklarade att Sverige bör skriva under FN:s kärnvapenkonvention. Det är inte bara Miljöpartiets språkrör och biståndsministern som är ute och solospelar. Lövin har faktiskt posten som vice statsminister.

Den rödgröna regeringen bedriver alltså en säkerhetspolitik à la carte; det finns något på menyn för alla smaker. Försvarsminister Hultqvist lär dock inte ta sig samma friheter som biståndsministern och kontra med en debattartikel om varför det vore idioti att underteckna konventionen. 

Natomedlemskap bör vara ett uttalat mål

Till råga på allt visar det sig nu att utrikesdepartementet har kört över försvarsberedningen genom att formulera om beskrivningen av hotbilden mot Sverige. Den nya formulering som försvarsberedningen har förhandlat fram lyder "Ett väpnat angrepp kan inte uteslutas." Men UD väljer i stället att använda en äldre och mer nedtonad formulering.

Stefan Löfven behöver se till att hans ministrar rättar in sig i ledet och tygla UD:s ständiga utbrytningsförsök. Men i sitt tal i Sälen på söndagen försökte han i stället skyla över sprickan i regeringen genom att gå ner i verbal spagat.

Sverige behöver en säkerhetsstrategi som hänger ihop, där ett medlemskap i Nato är ett uttalat mål. Sverige förtjänar en regering som tar försvars- och säkerhetspolitiken på allvar.

 

Läs också: Wallströms Nato-attack är helt omdömeslös