Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ring inte 112 i onödan (och lär er preppa!)

Ring bara polisen om du verkligen behöver hjälp.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Det blev kaos när larmsignalen tjöt i Stockholm på söndagen. Det får inte upprepas, både myndigheter och privatpersoner måste bättra sig. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Hesa Fredrik ropade varg. När larmet ljöd över Stockholm på söndagskvällen var det inte för att Sverige hade invaderats eller för att det hade skett en kärnkraftsolycka. Nej, det råkade bara bli fel. Signalen gick i gång på grund av den mänskliga faktorn, sa SOS Alarm på måndagen. 

Det visste ju så klart inte stockholmarna. I vanliga fall hör man enbart VMA-signalen – viktigt meddelande till allmänheten – klockan 15 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Därför blev många, av förklarliga skäl, oroliga när Hesa Fredrik skränade. Särskilt eftersom att det inte kom någon faran över-signal. 

Hesa Fredrik skapade oro 

Falsklarmet visade två saker: att såväl myndigheternas som svenskarnas katastrofberedskap är pinsamt dåligt. 

Det var inte förrän efter 11 minuter som sajten Krisinformation.se twittrade ut att det inte rörde sig om ett riktigt larm. Många verkade dock omedvetna om att det var dit man skulle vända sig. I stället gick människor in på polisens och MSB:s hemsidor för att ta reda på vad som hade hänt, men sajterna kraschade på grund av det höga trycket. 

Det var så många som ringde 112 och polisens växel 114 14 på söndagen att det inte gick att komma fram. Men det är inte dit man vänder sig vid en krissituation, utan till informationsnumret 113 13 eller till Krisinformation.se. Om en katastrof sker, där tusentals människor skadas, är det viktigt att folk inte ringer ned larmcentralen med frågor när det finns de som behöver akut hjälp. 

Om vi ser söndagens larm som en övning inför en riktig kris får Sverige underkänt. Det finns mycket att göra för att se till att myndigheter och privatpersoner har en duglig beredskap. 

För det första behövs tydliga rutiner för hur falsklarm ska hanteras. Den totala förvirringen som uppstod på söndagen, där SOS Alarm inte ens visste om att man hade sänt ut en signal, får inte upprepas. 

För det andra behöver myndigheterna ta kontroll över informationen tidigt. Ju snabbare korrekta uppgifter sprids, desto mindre är risken för att desinformation tar över. De hemsidor som människor kan tänkas besöka vid en kris – polisen, MSB, SOS Alarm och Krisinformation.se – klarar av riktigt hög belastning. Ifall informationen dröjer kan Sverige bli ett enkelt mål för desinformationskampanjer från främmande makt. 

Myndigheterna var senfärdiga 

För det tredje skulle många behöva en grundkurs i prepping, det vill säga kunskap om hur man förbereder sig för en kris. Fler behöver ta reda på vilken utrustning som behövs, vart man vänder sig för information och vad man själv kan göra för att situationen inte ska förvärras.  

SOS ska utreda vad som egentligen hände på söndagen. Inrikesminister Anders Ygeman (S) sa på måndagen att MSB ska utvärdera vad som gick fel. 

När VMA-signalen ljuder ska människor lyssna, annars kan det få livsfarliga konsekvenser. Därför får Hesa Fredrik inte ropa varg igen. Då är risken stor att ingen lyssnar när det verkligen gäller. 

Läs också:

Preppern är inte längre en galning