Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT: Det är ingen som trollar Aktuellt

Finansminister Mikael Damberg (S) intervjuas av Cecilia Gralde i onsdagens Aktuellt.
Foto: Skärmdump

I en ledarkrönika i Expressen oroar sig Linda Jerneck helt i onödan för Aktuelltredaktionens integritet. Jag kan garantera att ingen trollar Aktuellt, skriver Judit Ek, nyhetschef Aktuellt i en replik.

Detta är en extern replik på en text från ledarredaktionen. Expressens politiska hållning är liberal.

Det stämmer att Aktuellt två gånger förra veckan ställt frågan om debatt mellan Liberalernas Nyamko Sabuni och socialminister Lena Hallengren. En av gångerna ändrade vi vårt upplägg och valde i stället en debatt mellan John Norell, ordförande för Fria moderata studentförbundet, och Torsten Mossberg, ordförande för Seniora läkare, eftersom vi ville få in åldersperspektivet. I den andra debatten tackade Hallengren nej varpå vi gjorde annat.

Att politiker tackar nej är inget ovanligt. Politiker från alla partier tackar ofta nej till både intervjuer och debatter, vi får fler nej än ja från de flesta. Inget konstigt i det. Politiker, särskilt partiledare och ministrar är upptagna och får mängder av förfrågningar. Ibland väljer Aktuelltredaktionen då att låta andra debattera frågan, ibland att skjuta upp debatten och hitta ett datum då båda kan. Om Aktuellt anser att en fråga absolut bör debatteras så ser vi till att det blir debatt.

Att påstå att Mikael Damberg i studiointervjun fick stå ”i stort sett oemotsagd” är obegripligt. Finansministern frågades ut i en ansvarsutkrävande intervju av Aktuellts programledare Cecilia Gralde där han fick en rad tuffa och relevanta frågor. Oppositionen var med i ett inslag strax innan. Att finansministern skulle blivit mer pressad i en debatt med oppositionen håller jag för osannolikt. 

Enskilda intervjuer är många gånger bättre på att reda ut just ansvar.

Men framför allt var det för tittarnas skull som Aktuellt valde att göra en enskild intervju där programledaren kunde ställa raka frågor om rättvisan i regeringens förslag om kompensation till vissa elkunder. Min uppfattning är att frågan på det sättet både blev mer begriplig och vassare än i en debatt.

Ansvarsutkrävande intervjuer är ett självklart verktyg där en påläst programledare ställer skarpa frågor. Vi gör det flera gånger i veckan i program som Agenda, Aktuellt och Morgonstudion. Programmet 30 minuter med Anders Holmberg bygger på just ansvarsutkrävande intervjuer. Få politiker tycker nog att det är enklare än att ta en debatt med en politisk motståndare.

Men viktigare än vad politikerna tycker är vad tittarna får med sig. Enskilda intervjuer är många gånger bättre på att reda ut just ansvar och nya förslag på ett sätt som gör sakfrågan begriplig. I debatter finns alltid risken att politiker slänger olika tekniska lösningar på varandra och det blir svårt att hänga med. 

Partiernas valmaskinerier är har rullat i gång, det håller jag med Linda Jerneck om. På Aktuellt och SVT:s övriga redaktioner finns integritet och yrkesskicklighet som garanterar att publiken får de mest intressanta och relevanta gästerna och nyheterna varje dag.


Judit Ek, nyhetschef Aktuellt