Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Replik: All EU-kritik är inte swexit

EU-kommissionens högkvarter i Bryssel.
Foto: JULIEN WARNAND / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Att vi är kritiska till planekonomiska förslag som äventyrar den inre marknaden är inte samma sak som att vi är kritiska till EU-samarbetet, skriver Carl Albinsson, EU-ansvarig på Timbro.

Detta är en extern replik på en text från ledarredaktionen. Expressens politiska hållning är liberal.

I en text den 20/5 påstår Ylva Nilsson att jag som EU-ansvarig på Timbro har ”lyft swexit” och att jag förespråkar en förhandlingsstrategi i Bryssel som bygger på att Sverige borde lämna EU om vi inte får som vi vill. Det stämmer inte.

Vad jag däremot har varnat för under våren är att EU:s federalistiska inriktning riskerar att trigga en swexit-debatt inom högerblocket. Som vi har sett den senaste tiden var varningen befogad. Sett i backspegeln är det lite märkligt att inte någon av alla svenska EU-experter eller korrespondenter lyckades göra samma korrekta förutsägelse.

Timbros position när det gäller det svenska EU-medlemskapet är glasklar. Vi vill att Sverige ska vara med i EU. Däremot är vi djupt oroade över den nuvarande utvecklingen i Bryssel och EU-kommissionens försök att förvandla den inre marknaden till en grön planekonomi via subventioner, statsstöd och produktionsmål. 

Att vi är kritiska till planekonomiska förslag som äventyrar den inre marknaden är inte samma sak som att vi är kritiska till samarbetet. 

All EU-kritik är inte swexit.

Carl Albinsson, EU-ansvarig på Timbro