Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nato-motståndare: Linda Jerneck misstänkliggör oss

I måndags startade militärövningen Aurora 23, den största militärövningen i Sverige på 30 år. Här ses soldater från den amerikanska marinkåren ta sig över norsk-svenska gränsen.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Motståndare mot militärövningen Aurora 23 har invändningar mot Linda Jernecks ledarkrönika ”Militärövningen lockar fram vänsterns rysstroll” (18/4).

Detta är en extern replik på en text från ledarredaktionen. Expressens politiska hållning är liberal.

På Expressens ledarsida försöker Linda Jerneck misstänkliggöra motståndet mot Nato och Aurora 23. Hon lägger fram det som att vi skulle vara för Rysslands invasionskrig, vilket är en lögn.

I vårt nätverk är vi över 30 föreningar, allt från politiska partier och ungdomsförbund, fredsrörelser och solidaritetsorganisationer. Gemensamt är att vi säger nej till Nato och anser att Aurora 23 bör stoppas. Det är en krigsövning som syftar till att integrera den svenska militären i USA:s krigsapparat. 

Att så är fallet är ingenting övningsledaren Stefan Andersson förnekar. Till Officerstidningen i mars säger han: ”Detta är den bästa träningsmatchen vi kan genomföra för att kliva in som en trovärdig aktör i Nato”.

Expressen har under många år varit en röst för konflikt och stormaktspolitik. Så ställde sig Expressen år 2003 bakom det främsta Nato-landet USA:s folkrättsvidriga invasion av Irak. En invasion som fått förödande mänskliga och miljömässiga konsekvenser. 

Frågan om kärnvapen på svensk mark lever i allra högsta grad. Den är inte avgjord.

I vårt nätverk är vi motståndare till krigspolitiken. Vi anser att Sverige varken ska ansluta till Nato eller någon annan militärallians.

Vidare anser vi att kärnvapen inte har någon plats i Sverige. Ett okontroversiellt påstående för de flesta, men inte för Jerneck som försöker smeta ner oss som rysspropagandister. 

Linda Jerneck försöker få det att framstå som att kampen mot kärnvapen är för evigt avgjord med ett enda beslut i riksdagen. Faktum är ju att Sverige var en av initiativtagarna till FN-fördraget mot kärnvapen som Sverige senare, sannolikt efter påtryckningar från USA, drog tillbaka och därmed vår röst för en kärnvapenfri värld. 

Kampen mot kärnvapen har en mångårig historia och har varit extra aktuell i Göteborg sedan 1980-talet, då kommunfullmäktige beslutade om att staden ska vara en kärnvapenfri zon. När USA:s krigsfartyg nu anländer Göteborgs hamn vägrar befälen svara på om de har kärnvapen ombord. 

Nyligen föreslog Liberalerna att en permanent Nato-bas borde placeras i Göteborg. Så frågan om kärnvapen på svensk mark lever i allra högsta grad. Den är inte avgjord. Vi säger nej till kärnvapen, svårare än så är det inte.

Tor Härnqvist

Nätverket demonstrera mot Aurora 23 i Göteborg

0