Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

REPLIK: ”Patrik Oksanen borde be om ursäkt"

Ilan Sadé, partiledare för Medborgerlig samling och ägare till Nyheter Idag, kräver en ursäkt av Patrik Oksanen (t v) efter hans krönika om Putins lakejer. Oksanen svarar direkt.

Ilan Sadé (till höger) kräver en ursäkt av Patrik Oksanen efter gästkrönikan om Putins lakejer. Oksanen svarar direkt.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Replik på Patrik Oksanens gästkrönika i Expressen 30/12-2017 ”Putins lakejer finns både till höger och vänster.

Ledarskribenten Patrik Oksanen har fått för sig att nämna Nyheter Idag, mig och Medborgerlig Samling i en artikel om "Putins lakejer". Detta eftersom jag äger bolaget som driver Nyheter Idag, som tydligen enligt Oksanen går Putins ärenden. I sällskapet som radas upp i denna febriga krönika finns allt från Jan Myrdal till nynazister. 

Egentligen borde detta snabbt lösas med att Oksanen vänligen ber mig om ursäkt, för denna nedriga smutskastning är inte acceptabel.

Vad gäller förhållandet till Ryssland och den ryska regeringens påverkan på debatter i andra länder finns det anledning att vara på sin vakt, men i Sverige har diskussionen ibland drag av paranoia. Skrivs det någonting någonstans som kan anses gynna något ryskt intresse - eller "narrativ" som det numera brukar heta - anses tydligen skuldfrågan vara avgjord. Pang bom. Senator McCarthy hade känt sig hemma i vissa febriga svenska debattörers yrande.

Medborgerlig Samling förordar en kraftig upprustning av Sveriges totalförsvar och har därtill principiellt tagit ställning för ett svenskt inträde i Nato. Oksanen får gärna berätta hur Putins marionettrådar leder till en sådan aktör. Eller visar det kanske bara hur slug och förslagen den ryske ledaren är?

Eller så kan Oksanen helt enkelt, såsom föreslogs ovan, be om ursäkt för sin förlöpning och försök till skuldbeläggning genom fri associering.


Ilan Sadé

Partiledare för Medborgerlig Samling


Oksanen: ”Här är Nyheter Idags ryska narrativ”

Patrik Oksanen svarar direkt. 

Som partiledare får man tåla att ens privata affärer granskas, ifrågasätts och diskuteras. I stället för att visa den mognad man kan förvänta sig av en partiledare väljer Ilan Sadé att spela den kränkta rollen och blanda ihop sitt parti med sina affärsintressen. Och kan man inte hantera att ens affärsintressen ifrågasätts kan det vara som så att man bör fundera på vad man prioriterar. 

Det jag skriver är att "rysk propaganda är det rådande narrativet" för en lång rad sajter till höger om Moderaterna. Bland dessa räknas Nyheter Idag upp. Vad är då det ryska propagandanarrativet?

Först och främst syftar rysk propaganda inte att få dig att älska Putin utan att göra "ingenting sant så att allting är möjligt" för att citera författaren Peter Pomerantsev. I detta finns det ett antal berättelser som är generella kring västs dekadens och påstådda snara kollaps men även en rad Sverigespecifika. Dessa berättelser främjar Rysslands strategiska mål i utrikespolitiken, som kan beskrivas som upprättande av en inflytelsesfär och få multilaterala samarbeten som EU och Nato att bryta samman. Storleken på inflytelsesfären kan diskuteras, men Ryssland är öppen om sin syn på världen.

Är det då allt som krävs för att vara en del av narrativet? Nej, självklart inte. Till det behöver man också föra komponenter som att ursäkta, förklara, försvara eller relativisera ryskt agerande. Lägger man dessutom på aspekter som att publicera bankgironummer till Svensk-Ryska vänskapsföreningen eller bo i Moskva på ryska statens bekostnad (som dessutom tar hand om kemtvättsräkningen) och sedan förklara hur bra ryska val fungerar blir det förstås ytterligare saker som läggs till analysen att placera NI i facket som en sajt som för fram det ryska narrativet. 

Ett axplock av anmärkningsvärda publiceringar under årens lopp:

Under rubriken "Открытое письмо президенту Российской Федерации В.В. Путину" publicerade NI 2014 en vädjan till Putin att ta över Sverige och angav koordinaterna till Almedalen: 

"Jag skriver till er med sorg i hjärtat av de förtryckta och de förtryckta svenska folket. Vi vanliga arbetare och bönder, lever vi under diktatur ruttna och korrupta eliten. Vi lider av oligarkerna, stjäl våra skatter och investera i företag med anknytning till invandring från tredje världen. Fråga någon av svensken Bert Karlsson och hans smutsiga trick."

Samma ockupationstema publicerades samma år under rubriken "Detta väntar om Ryssland invaderar Sverige". Där listades alla fördelar som Putinregimen skulle innebära för Sverige. Senare har en disclaimer lagts till att det ska ses som skämt. Ett vanligt sätt att få fram sitt budskap och samtidigt kunna åla sig från kritik.

2016 publicerades Jan Myrdals tal vid Sergerdagsmanifestationen i Stockholm. Det som gör publiceringen unik är att i debattartikeln kom även marknadsföringen hur man blir medlem i Svensk-Ryska vänskapsföreningen med, med bankgironummer och allt. 

Samma år körde NI en fråga om man ville söka asyl i Ryssland, med alternativen "Ja, vem vill inte bli ryss liksom" och "Nej, det är svårt att lära sig ryska" i samband med att man uppmärksammat ett propagandanummer där en tysk familj "sökt asyl i Ryssland pga invandringen i Tyskland". 

I en analys hösten 2017 efterfrågar NI ryska valobservatörer i Sverige och jämför sina goda intryck av det ryska lokalvalet inskaffade på den senare "ökända valobservatörsresan" . Detta jämförs med en del incidenter i kyrkovalet som ska visa hur osäkert det svenska valet är. Efter att jag personligen sagt till NI om hur barock texten var uppdaterades den med de uppgifter om valfusk i samband med valet som finns i texten i dag. 

Det här är bara några exempel.

Kan man då ha ryskt propagandanarrativ utan att vara styrd/betald/lojal mot Ryssland? Självklart, kan du ha det. Det är helt okej i en demokrati och på inget sätt olagligt. Däremot betyder det inte att man kan räkna med att publiceringarna inte diskuteras eller att man inte kan säga som det är. 

Det betyder inte heller att jag har någon antipati mot någon av NI:s medarbetare, tvärtom. 

Men att vildsint attackera den som påpekar de här sakerna är också en del i en strategi som känns igen. Särskilt förtjusningen att stämpla sjukdomar eller McCarthy på den som pekar på hur ryskt påverkansarbete, med narrativ och nätverk, ser ut i praktiken är genomgående både i Sverige och i andra länder. Att låna sig till detta är ovärdigt den politiska debatten

Den som borde fundera på ursäkter är alltså inte jag. Och till medlemmar i Medborgerlig Samling vill jag bara upprepa, det är om NI (samt vem som äger sajten) jag har skrivit, inte om ert parti. 

Patrik Oksanen

Patrik Oksanen är till vardags politisk redaktör på Hudiksvalls Tidning och skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor.

0