Rent plågeri när fläktar förbjuds på äldreboenden

Värmeböljorna blir bara fler, då gäller det att hålla huvudet kallt. Inte minst i omsorgen om de äldsta.
Foto: Wolfgang Filser / Colourbox
Fläktar riskerar att sprida virus, visst - men nu är ju de äldre vaccinerade
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT NYHETSBYRÅN

De äldre lider i värmen. Men på många boenden får man inte ha fläktar i samlingsrummen. Det är människoplågeri.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Personalen på äldreboendet Pjäsen i Visby har fajtats om att gå med avfallet till det stinkande soprummet. Där är det nämligen kallt. 

I huset har det varit 31 grader under värmeböljan. Men fläktar får de inte sätta på och inte ventilationen heller, på grund av regionens smittkyddssregler, rapporterar Hela Gotland. 

Det låter komplett vansinnigt. Och tyvärr inte begränsat till ön. De flesta kommuner har regler om att personalen inte får köra i gång fläktar i samlingsutrymmena med hänvisning till risk för covidspridning.

I Jönköping får man inte köra i gång portabla AC-apparater heller. Det går dock för sig i Sundbyberg, om luftkonditioneringen har rör ut genom fönstret.

Kommunerna skyller sitt agerande på Folkhälsomyndigheten. I fjol uppmanade den äldreboendena att undvika fläktar av smittspridningsskäl. 

Men Anders Tegnell talade inte om ett totalstopp. Så här sa han i DN: ”Har man coronasmitta på ett boende är det bra att undvika fläktar”.

Men som Folkhälsomyndigheten själv konstaterar: ”Fläktar kan kännas behagliga.”

Då var covidläget allvarligt. Nu är det sällsynt med smitta på boendena. De gamla är vaccinerade. Personalen också. Klart man ska kunna köra alla fläktar man har. Och braka på med luftkonditionering.

Visserligen sänker inte fläktarna kroppstemperaturen. Och det är hög kroppsvärme som är illa för äldre, bland annat för de inte längre blir törstiga som förr och därför dricker för lite.

Men som Folkhälsomyndigheten själv konstaterar: ”Fläktar kan kännas behagliga”.

Den njutningen bör de gamla få. 

Att stänga av ventilationen låter som ren dårskap. FHM påpekar att ”det är också viktigt att ventilationssystemen fungerar”. Man förespråkar också luftkonditionering om det behövs.

I det ena kunde man inte öppna fönstren, i det andra saknades kylanläggning.

När det är knallvarmt ökar dödligheten, och det är främst äldre som faller i från. Tre dagar med temperaturer mellan 27 och 30 grader ger 10 procent högre mortalitet. Är det över 30 grader är överdödligheten 20 procent.

Klimatförändringen förväntas föra med sig fler värmeböljor. Nya svenska äldreboenden måste anpassas efter det. Men det görs inte alltid.

En het junivecka i fjol undersökte Arbets- och miljömedicin vid universitetssjukhuset i Örebro fem boenden med värmeproblem i stan. De hade över 30 grader inne. 

Två av dem var nya. I det ena kunde man inte öppna fönstren, i det andra saknades kylanläggning.

Så kan det inte fortsätta. När kommuner och privata vårdföretag bygger vård- och omsorgsboenden måste det ingå i kravspecifikationen att husen ska kunna kylas.

Men i alla dagens boenden gäller det att laga efter läge. Sätta upp markiser, rullgardiner och persienner. Köpa och använda luftkonditioneringsapparater.

Och inte minst låta de boende få fröjdas åt svalkande fläktar i samlingsrummen. Samt hur mycket glass de vill.