Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rensa ut fusket så att ingen kan så tvivel om valet

Det är viktigt att valet går rätt till – och att allt misstänkt fusk utreds ordentligt. Annars kan högerextrema rörelser så tvivel kring valresultatets legitimitet.
Sverige har gång på gång kritiserats för att placeringen av valsedlar gör det svårt att bevara rösthemligheten. Här ett exempel på en vallokal i Tomelilla där väljare måste ta röstsedlar inför andras blickar.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Att föräldrar tar med småbarn in i valbåset må väl vara hänt. Men såkallad familjeröstning, där flera vuxna går in i valbåset tillsammans, måste beivras.
Foto: HANNA FRANZéN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Högerextrema försöker sprida misstro om valresultatets legitimitet. Därför är det extra viktigt att alla möjligheter till valfusk städas bort till nästa val.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

En socialdemokrat i Degerfors har blivit polisanmäld för otillbörlig valpåverkan.
"En politiker som stod på torget observerade att en politiker från ett annat parti gick in och ut från vallokalen med väljare. Politikern följde efter för att se vad som pågick och observerade då att personen följde med bakom skärmarna och hjälpte till" sa valsamordnaren i Degerfors kommun, Susanna Göransdotter till DN

Det väcker minnen från 2010, när kommunvalet i en valkrets i Örebro fick göras om efter att S hade hållit "valskola" och bussat väljare till vallokalen. Då följde partiombudsmännen med hela vägen in, och applåderade dem som röstat rätt.

Nolltolerans mot familjeröstning

Familjeröstning, rösthjälp, valskola – röstfusk har många namn. Det finns goda skäl till regeln om att bara en person i taget ska befinna sig i röstbåset: det är enda sättet att garantera att väljaren kan avge sin röst fri från påtryckningar. 

Därför måste det råda nolltolerans mot att flera personer röstar samtidigt i samma bås. Om någon behöver assistans är det rimliga ordningen att en valförrättare, snarare än en släkting, hjälper till.

Redan i förra valet rapporterade valobservatörer att det förekom familjeröstning i flera vallokaler i Stockholm utan att personalen sade till – och de såg samma sak igen vid söndagens val. I en vallokal i Malmö fångade TT:s fotograf flera personer i samma valbås på bild. 

Det kan låta som en bagatell att bråka om familjeröstningen – i de flesta äktenskap vet man väl ändå hur den andre röstar. 

Men även om det bara är ett fåtal personer som blir utsatta för påtryckningar och press måste det vara dem som reglerna är till för. Vi kan inte ha en ordning där valförrättare inte säger till när de ser sådant som skulle kunna vara valfusk. 

Högerextrema vill så tvivel om valets legitimitet

För tro inte att Sverige är fredat från röstförsäljningar. Bara dagar innan valet avslöjade Uppdrag Granskning att en miljöpartistisk politiker i Botkyrka, tillsammans med den lokale imamen, försökte sälja 3000 röster till Moderaterna i utbyte mot bygglov för en ny moské. 

Sverige har fått internationell kritik både för familjeröstning och för att väljare måste ta röstsedlar öppet, vilket gör det svårt att bevara rösthemligheten. Till Europaparlamentsvalet nästa år planerar man att ställa skärmar framför valsedelsborden.

Det finns ingenting som tyder på att röstfusk, röstköp eller familjeröstning skulle ha påverkat det slutgiltiga valresultatet. Men både högerextrema, som inte vill tro att nazistpartier gjorde dåliga val, och automatiserade Twitterkonton med oklar avsändare gör nu sitt bästa för att undergräva svenskarnas tillit till valets legitimitet. 

Därför är det särskilt viktigt att utreda alla anmälningar om valfusk, och att se till att stärka rättssäkerheten inför nästa val. 

Om det så krävs ordningsvakter i vallokalerna måste myndigheterna kunna garantera att varje röst har avlagts på ett korrekt sätt.


Porrstjärnor och SD-troll – så styr botarna debatten