Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rensa upp bland gode männen

Vidrigt att ta pengar från utsatta.
Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL

Det är avskyvärt att gode män systematiskt utnyttjar utsatta människor. Systemet måste förändras från grunden.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det började när Hanna Kajsajuntti fick en ny god man. I ett inslag i Aktuellt berättar Hanna, som har en kromosomskada och lider av Williams syndrom, om hur hon märkte att pengar började försvinna från hennes konto (1/1).

Vissa veckor fanns det så lite som 50 kronor, trots att hennes gode man skulle föra över 500 kronor varje vecka. Ibland hade hon inte ens råd att köpa mat.

Det visade sig att den gode mannen hade förskingrat Hannas pengar. Hon hade fört över 130 000 kronor till sitt eget konto. Den gode mannen dömdes för trolöshet mot huvudman, men behövde enbart betala tillbaka knappt 12 000 kronor.

Hanna är inte ensam. Betydligt fler har blivit lurade och utnyttjade av sin gode man, utan att få sina pengar tillbaka. Hundratals miljoner har "försvunnit" från utsatta människor. Det visar SVT:s omfattande granskning av det illa fungerande systemet.

Gode män med onda föresatser

Till råga på allt sköter inte kommunernas överförmyndarnämnder, som ansvarar för att tillsätta gode män, kontrollverksamheten i tillräckligt stor utsträckning. Och länsstyrelserna, som i sin tur har tillsyn över överförmyndarnämnderna, har i princip inga sanktionsmöjligheter mot kommuner som missköter sig.

Det är ett enormt svek mot samhällets svagaste. De som behöver en god man är utsatta människor; funktionsnedsatta, dementa, missbrukare eller allvarligt sjuka. Det är sådana som har svårt att göra sina röster hörda.

De har svårt att hävda sina rättigheter, eller bevisa att de har blivit bedragna. Därmed är de också perfekta offer, vilket gör dem särskilt sårbara för sådana som har onda avsikter.

Därför krävs ett system som försvarar dem och värnar deras intressen i större utsträckning än i dag. Det borde förändras från grunden.

I dagsläget ställs inte särskilt höga krav på den som vill vara god man. Det är en frivillig insats. I föräldrabalken står det: ”Till god man eller förvaltare ska utses en rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig man eller kvinna."

Det är en godtycklig formulering, som lämnar stort tolkningsutrymme för kommunerna. Därmed kan det variera kraftigt vad som anses utgöra en "lämplig" person, inte minst beroende på hur många kandidater som finns. På mindre orter, där urvalet är litet, får man ta dem som finns.

Det bästa vore att professionalisera rollen som god man, så att den sköts av tjänstemän i stället för frivilliga. Så ser det ut i Norge. Där är det anställda vid den norska motsvarigheten till länsstyrelsen som agerar gode män.

Hellre proffs

Det finns förvisso ingen garanti för att alla tjänstemän är renhåriga. Men det är åtminstone lättare att hålla koll på dem och kontrollera deras förehavanden.

Justitieminister Morgan Johansson (S) har gett länsstyrelserna i uppdrag att stärka tillsynen av kommunerna. Det är en bra början, men det krävs större reformer än så. Fler får inte drabbas på samma sätt som Hanna Kajsajuntti.


Läs också:

Granska vab-fusket


Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledare och krönikor.