Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Reinfeldts Kina-affärer tyder på uselt omdöme

Fredrik Reinfeldt har tjänat miljoner på sina goda relationer till diktaturen Kina, det avslöjar Expressen.Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN
Totalförsvarets forskningsinstitut har konstaterat att lagen lett till att ”kommunistpartiet har en alltmer framträdande roll i kinesiska företag”.Foto: ANDY WONG / AP TT NYHETSBYRÅN
Reifeldt har inte velat svara på Expressens frågor om pengarna har betalats ut av det svenska eller det kinesiskägda bolaget. Foto: ROMAN PILIPEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Fredrik Reinfeldt har lyft miljonarvoden från ett bolag som kontrolleras av Kinas kommunistregim. Den tidigare statsministerns bristande omdöme är en belastning för Moderaterna.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Allt fler svenska politiker och näringslivstoppar har dragit slutsatsen att Kina inte är ett land som andra. Kommunistregimen är nämligen aldrig långt borta från affärerna. Om inte förr blev det blev glasklart när Kina 2017 antog en ny underrättelselag, som ålägger alla kinesiska företag och medborgare att ge tillträde till och samarbeta med underrättelsetjänsten. Totalförsvarets forskningsinstitut har konstaterat att lagen lett till att ”kommunistpartiet har en alltmer framträdande roll i kinesiska företag”.

Moderatledaren Ulf Kristersson, som tidigare har bott i Kina, har varit föredömligt tydlig i frågan om en vassare svensk Kinastrategi. Det handlar inte om att sluta göra affärer med kinesiska företag, utan om att sluta låta sig utnyttjas:

”Jag är inte emot handel med Kina. Jag är inte emot kinesiska ägare heller. Men vi får inte vara naiva vad gäller kinesiska investeringar. Vi måste ställa samma krav på öppenhet och transparens i de investeringarna som i normala länder”, sa Kristersson till SvD i januari.

Reinfeldt vill inte svara på vem som betalat honom

Moderaternas nya, nyktra Kinapolitik verkar dock ha gått den tidigare partiledaren förbi.

Fredrik Reinfeldt har tjänat miljoner på sina goda relationer till diktaturen Kina, det avslöjar Expressens Frida Sundkvist i en granskning. Sedan han lämnade statsministerposten har Reinfeldt bland annat varit konsult åt ett svenskt företag som vill sälja medicinteknik till Kina. För dess räkning har Reinfeldt också suttit i styrelsen för Sino-Nordic Investment Holdings, ett Hongkong-baserat bolag där den kinesiska staten äger 51 procent av aktierna. 

För besväret har Fredrik Reinfeldt under 2017 och 2018 fått omkring 1,5 miljoner kronor per år. Han har inte velat svara på Expressens frågor om pengarna har betalats ut av det svenska eller det kinesiskägda bolaget. 

Kopplas till skandal

Reinfeldt verkar knappast ha valt sina affärspartners med omsorg, det var en man vid namn Niclas Adler som anlitade honom för det kinesiska äventyret. Samme Adler var med på det famösa mötet på hotell Sheraton i Stockholm där affärsmän med hot försökte tysta Angela Gui, dotter till fängslade svensken Gui Minhai.

Sheraton-skandalen är ett exempel på Kinas allt mer aggressiva påtryckningar. En del av den kinesiska strategin kallas för ”elite capture”, det vill säga att inflytelserika personer inom politik, diplomati och näringsliv uppvaktas på olika sätt, exempelvis erbjuds välavlönade styrelseuppdrag. Relationen kan sedan användas för att utverka politiska tjänster, och gentjänster. Det kan inte jämställas med ett vanligt affärsupplägg med kinesiska företag. 

Det är inte svårt att förstå att regimen i Kina vill knyta till sig en tidigare statsminister i ett EU-land. Frågan är bara varför Fredrik Reinfeldt låter hyra ut sitt renommé till en kommunistdiktatur? 

Det visar på ett förvånansvärt uselt omdöme.