Fredrik Reinfeldt. Foto: Jan Düsing
Fredrik Reinfeldt. Foto: Jan Düsing

Reinfeldt har skött sig bra

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Med sitt lugna uppträdande och sina förtvivlade ögon har Jens Stoltenberg varit en formidabel ledare för det norska folket alltsedan terrordåden.
Hans uppgift har, kan man säga, varit enkel men inte lätt. Enkel därför att en statsministers uppgift är kristallklar när ett land drabbas av ett brott och en tragedi som skakar samhället i dess grundvalar. Han ska leda, lugna och ena. Om han klarar den uppgiften kommer folk att sluta upp kring honom, och så småningom nästan bära honom fram, för det är vad man har behov av att göra.
Samtidigt är Stoltenbergs uppgift naturligtvis inte lätt, den kräver en fattning och en uthållighet som vi nog knappt kan föreställa oss. Han är värd allt beröm.
Medan Jens Stoltenberg hyllas unisont, har kritik riktats mot Sveriges statsminister, Fredrik Reinfeldt. Han ska ha synts för lite och för sent i medierna, uttalat sig "svalt" - kort sagt, inte betett sig som en landsfader.

Men har Sverige
behövt en landsfader, en samlande svensk gestalt, under den här krisen? Olika människor har förstås olika svar, alltefter sinnesstämning och behov. Men på det hela taget kan man nog svara: Nej. För om Sverige hade behövt en samlande gestalt - då hade en sådan uppenbarat sig.
Efter tsunamikatastrofen förlorade regeringen folks förtroende nästan omgående. Men svenskarna hittade snart den ledar-gestalt de behövde: Lottie Knutson. Hon var en osannolik landsmoder - informationsdirektör på Fritidsresor - men hon sade de rätta sakerna, visade det engagemang folket behövde se. Hon blev - tillsammans med kungen - katastrofbearbetningens uttolkare och klappande hjärta.
Om Fredrik Reinfeldts låga profil sedan i fredags hade lämnat ett ledarskapsvakuum, hade det fyllts av någon annan. Men det behövdes inte. Svenskarna har berörts enormt av händelserna i Norge, men Sverige har inte varit i kris. Svenskar i gemen har inte känt att allt de har betraktat som tryggt och fast, har förflyktigats. Den smärta som norrmännen känt sedan i fredags är inte vår. Vi lider med ett drabbat folk. Vi är inte drabbade.

En utveckling där det krävs emotionellt ledarskap vid allt fler händelser är för övrigt ingenting att välkomna. I USA har tv länge haft "skratt på burk" för att regissera folks reaktioner. Man har också en tendens att producera "gråt på burk". Men en tillrättalagd "oprahfiering" av det offentliga rummet är något vi inte bör importera från USA.
Människor kan i regel hantera även starka känslor privat, utan att någon offentlig person instruerar eller känner åt dem från national- scenen. Låt människor behålla den förmågan och den friheten.
Reinfeldt har en sval personlighet, ibland kan man önska mer eld. Men i nio fall av tio är det bättre med en kapten som står stadigt när det stormar än med en som försöker överrösta vinden.
Kvällspostens ledarredaktion

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag