Fredrik Reinfeldt måste bryta tystnaden om det egna ansvaret om han vill bli lyssnad på. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENFredrik Reinfeldt måste bryta tystnaden om det egna ansvaret om han vill bli lyssnad på. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Fredrik Reinfeldt måste bryta tystnaden om det egna ansvaret om han vill bli lyssnad på. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Reinfeldt borde tala om sitt eget ansvar

Publicerad

 

Fredrik Reinfeldt ger sig åter in i den politiska hetluften och vill påverka valrörelsen. Samtidigt duckar han för frågor kring det egna ansvaret. Det går inte ihop. 

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det kan finnas många skäl för en före detta statsminister att ligga lågt i debatten. Det mest uppenbara är man inte vill lägga krokben för sin efterträdare. Denne måste få tid och utrymme att staka ut sin egen väg, utan en massa farbroderliga råd från läktarplats.

Ett annat skäl kan vara en önskan om att slippa offentligheten efter många år i rampljuset. Det kostar på att vara statsminister och det är inte konstigt om någon som har haft den posten väljer att dra sig undan.

Men Fredrik Reinfeldt har gjort ett annat vägval. I juni förra året tog han på sig uppdraget att leda den så kallade Trygghetskommissionen. Bakom satsningen står försäkringsbranschen, som på detta sätt vill fästa uppmärksamhet på den växande vardagsbrottsligheten.

Kommissionen ska bland annat analysera vad som ligger bakom den brottsrelaterade otryggheten i samhället och lägga fram konkreta förslag på vad som bör göras för att komma till rätta med situationen. 

Slutrapporten kommer att presenteras i juni i år, det vill säga mitt under valrörelsen. Det är uppenbart att syftet är att påverka debatten i den just nu mest brännande politiska frågan. 

Alliansregeringen försummade säkerhetsfrågorna

Men när Svenska Dagbladet undrar om Reinfeldt känner något politiskt ansvar för utvecklingen avböjer han att svara: "Jag är inte tillsatt för att utvärdera mig" (SvD 4/2).

Den försvarslinjen håller inte. Om Reinfeldt vill ge sig in i inrikespolitiken igen måste han givetvis vara beredd på att få frågor om den egna insatsen som statsminister under åtta år. Sådana är spelets regler. Det är dessutom i allra högst grad relevant.

Alliansregeringen försummade centrala säkerhetsfrågor som försvaret, passhanteringen och terrorbekämpningen. En del bra initiativ togs inom rättsområdet, såsom den myndighetsgemensamma satsningen mot grov organiserad brottslighet, men alltför mycket lämnades ogjort. Samtidigt banade regeringen Reinfeldt väg för en ohållbar migrationspolitik och öppnade välfärden på vid gavel för kriminella.

Hur är det ens möjligt för att analysera brottsutvecklingen utan att diskutera Reinfeldts politiska arv? 

Från hyllad till kraftigt ifrågasatt

Den tidigare statsministern har gått från att vara allmänt hyllad till att i efterhand bli kraftigt ifrågasatt. Det är lätt att glömma att Reinfeldt hade de flesta med sig på den linje han drev, både inom det egna partiet och i andra politiska läger. Det är också lätt att glömma bort allt det som alliansregeringen gjorde som var bra, såsom arbetslinjen.

Men Reinfeldt bäddar själv för kritiken genom att vägra diskutera sitt ansvar för det som har varit. Han har lämnat ett vakuum efter sig. Först uppmanade han väljarna att öppna sina hjärtan. Sedan försvann han abrupt från scenen och lät andra axla ansvaret.

Om Reinfeldt vill bli lyssnad på igen måste han nog själv börja lyssna. 

 

Läs också: "Ju högre risk att åka dit desto färre brott blir det" 

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag