REGERING MED SEX PARTIER. Jyrki Katainen, ledare för Samlingspartiet Finlands moderater och blivande statsminister, satsar stort och brett. I dag inleder han förhandlingar om en regering med hela sex partier. Foto: Markku Ulander
REGERING MED SEX PARTIER. Jyrki Katainen, ledare för Samlingspartiet – Finlands moderater – och blivande statsminister, satsar stort och brett. I dag inleder han förhandlingar om en regering med hela sex partier. Foto: Markku Ulander

Regnbågens land

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Sannfinländarna blev tredje största parti i finska valet, nyligen, men nu har de blåvita populisterna gått i opposition. För Timo Soini kunde omöjligen ge upp sin stora valfråga: Nej till stödpaket till Portugal.
Regeringsbildningen i Finland är minst sagt märklig. Jyrki Katainen, ledare för Samlingspartiet - Finlands moderater - och blivande statsminister, satsar stort och brett. I dag inleder han förhandlingar om en regering med hela sex partier. Samlingspartiet ska tillsammans med Socialdemokraterna, Svenska Folkpartiet, Kristdemokraterna, De gröna och Vänsterförbundet styra Finland de kommande fyra åren.
Vi får väl se hur det blir med den saken i slutändan. Vänsterförbundet är nämligen lika mycket motståndare som Sannfinländarna till att hjälpa ett Portugal i nöd. Men Socialdemokraterna har krävt att partiet ska få vara med i förhandlingarna. Jyrki Katainen kunde rimligen ha vägrat, eftersom S absolut inte vill sitta i opposition tillsammans med Sannfinländarna. Socialdemokraterna hade nog vikt sig.
Jyrki Katainen har deklarerat att "regeringen kan bara ha en politik", men Vänsterförbundets ordförande Paavo Arhinmäki säger att hans riksdagsgrupp kommer att rösta nej till Portugal-lån - även om partiet sitter i regeringen.
Lös den ekvationen om du kan, Katainen. Vänsterförbundet kommer knappast att få några ministerposter, men enbart inbjudan visar hur totalt annorlunda den finländska politiska kulturen är jämfört med den svenska. Skulle Fredrik Reinfeldt kunna bjuda in Lars Ohly till regeringsförhandlingar? Ja, möjligen. Om världen stod på randen till ett tredje världskrig.
Finland står inte inför något större hot. Visst måste statsfinanserna komma i balans, med skattehöjningar och besparingar. Men ekonomin är betydligt starkare i dag än under den 1990-talskris som födde den här sortens regnbågsregeringar.
En förklaring till Timo Soinis sanslösa framgångar är hans skarpa kritik av konsensuskulturen: Det spelar liksom ingen roll hur folket röstar, i stort sett hamnar ändå samma gamla partigäng i regeringen.
Jyrki Katainen bekräftar Soinis kritik genom sitt agerande.
Dessutom blir det förstås svårt att genomdriva en effektiv ekonomisk politik. Risken är uppenbar att kompromissandet i regeringsprogrammet gör återhämtningen både motigare och längre än nödvändigt.

De Gröna sade på valnatten att de skulle gå i opposition, men har ändrat sig. En av partiets givna ministerkandidater är Ville Niinistö. Han är gift med en politiker som inte fick bli minister i Sverige. Maria Wetterstrand, som avtackas på Miljöpartiets kongress i helgen, påverkas alltså också av resultatet av Katainens besvärliga regeringsförhandlingar på Ständerhuset i Helsingfors.
Det kunde dock ha varit betydligt värre. Varje regering utan Sannfinländarna är trots allt en bra regering.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag